Εθνικό Δίκτυο Μονοπατιών μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

on .

MONOPATI DASOS

• Την έναρξη μιας εμβληματικής περιβαλλοντικής μεταρρύθμισης, ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος αφού για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά καταγεγραμμένο και εμπλουτισμένο Εθνικό Δίκτυο Μονοπατιών.

Πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτό το κομμάτι θα μπορούσε να έχει και η Ήπειρος, η οποία διαθέτει μοναδικό φυσικό πλούτο, όπως βουνά, δάση και ποτάμια, με τον πεζοπορικό τουρισμό να κερδίζει συνεχώς έδαφος. Εξάλλου, η Περιφέρεια έχει ήδη ξεκινήσει πρωτοβουλία ανάδειξης και πιστοποίησης ορεινών μονοπατιών του τόπου μας, με την ονομασία «Epirus Trail».

Μέσω Ταμείου Ανάκαμψης 

Όλη αυτή η διαδικασία που στοχεύει στην ανάδειξη του δασικού πλούτου της χώρας, αλλά και στην ενίσχυση του εναλλακτικού τουρισμού «περνάει» και μέσα από Ταμείο Ανάκαμψης. Σ’ αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος δημοσίευσε πρόσκληση χρηματοδότησης συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ προς τους Δήμους, τις Περιφέρειες, το Άγιον Όρος και εκκλησιαστικούς φορείς -με φορέα υλοποίησης τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.)- για τις παρακάτω δράσεις:

- Αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου μονοπατιών, διαδρομών πεζοπορίας και ποδηλασίας.

-Δημιουργία νέων μονοπατιών, διαδρομών πεζοπορίας και ποδηλασίας.

- Δημιουργία και βελτίωση των χώρων αναψυχής σε επιλεγμένα σημεία του δικτύου μονοπατιών.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 20% του προϋπολογισμού θα διατεθεί σε μικρούς ορεινούς, νησιωτικούς και ακριτικούς Δήμους. Ως ανώτερο ποσό χρηματοδότησης ορίζονται τα 800.000 ευρώ ανά δημοτική ενότητα, ενώ για πυρόπληκτες περιοχές μπορεί να φτάσει στα 1,5 εκατ. ευρώ. 

Η προθεσμία υποβολής λήγει στις 31/3/2023 στις 15.00.