Θέλει πιο πολύ χρόνο και συζήτηση η Ειδική Περιβ/κή Μελέτη Ηπείρου!

on .

KYNHGOS SKYLI

• Κρίσεις, επικρίσεις, παρατηρήσεις και κάποιες προτάσεις διατυπώθηκαν χθες κατά τη διαδικτυακή διαβούλευση που έγινε επί της νέας Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τις προστατευόμενες περιοχές της Ηπείρου που έχει δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Περιβάλλοντος. 

Αυτή ήταν η πρώτη ανοιχτή συζήτηση για την επίμαχη Ε.Π.Μ. και εκείνο που κατέστη σαφές είναι ότι θα χρειαστούν και άλλες προκειμένου να υπάρξει γόνιμη σύνθεση απόψεων που θα οδηγήσει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στη διαβούλευση τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ηπείρου, του Δήμου Ιωαννιτών, κυνηγετικών φορέων και ο Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος ζήτησε να γίνει και διά ζώσης συζήτηση για τις περιοχές του δικτύου Natura. Όσο για τον Αλέκο Καχριμάνη, αυτός εμφανίστηκε αμετακίνητος στις απόψεις του τονίζοντας πως οι προβλέψεις της Ε.Π.Μ. δεν έχουν βάση στην πραγματικότητα. 

Διαδικτυακή διαβούλευση

Διαδικτυακά έγινε χθες το μεσημέρι η πρώτη διαβούλευση με αντικείμενο την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τις περιοχές Νatura στην Ήπειρο, στις οποίες περιλαμβάνονται τόσο η λίμνη Παμβώτιδα, όσο και τμήμα της Βόρειας Πίνδου, ο Αώος, ο Σμόλικας, οι εκβολές και τα στενά του Καλαμά και του Αχέροντα κλπ. 

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη  Μελέτη, που θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα «πατήσει» το πολυσυζητημένο Προεδρικό Διάταγμα για τη λίμνη, θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την 1η Μαρτίου, δηλαδή για έναν μήνα ακόμα μετά την παράταση που ανακοινώθηκε διά στόματος του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά.

Κατά τη χθεσινή διαδικτυακή συζήτηση, την οποία διοργάνωσαν οι υπεύθυνοι μελετητές, δεν υπήρξε σε βάθος συζήτηση για τα θέματα που ανοίγει η Ε.Π.Μ., καθώς λόγω του όγκου της και του τεχνικού της χαρακτήρα κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Γι’ αυτό και αρκετοί συμμετέχοντες πρότειναν η διαβούλευση να «σπάσει» και να γίνει ανά προστατευόμενη περιοχή.

Οι τοποθετήσεις 

Μεταξύ άλλων, ο Βασίλης Γοργόλης, Αντιπεριφερειάρχης αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος, έθεσε το ζήτημα της οριοθέτησης της λίμνης υπενθυμίζοντας ότι Περιφέρεια και Δήμος Ιωαννιτών είχαν εκπονήσει ένα κοινό σχετικό σχέδιο πριν μερικά χρόνια. Παράλληλα, αναφέρθηκε σε ζητήματα που προκύπτουν όσον αφορά στις πτηνοτροφικές και κτηνοτροφικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο Λεκανοπέδιο. 

Ακόμα τοποθετήθηκαν η γενική Διευθύντρια του Δήμου Ιωαννιτών Μάτα Κουμπούρη, η οποία επίσης αναφέρθηκε στην οριοθέτηση της λίμνης, ο Πρόεδρος της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου Νίκος Παπαγρηγορίου, ο οποίος εξέφρασε έντονες ενστάσεις για το γεγονός ότι πολλαπλασιάζονται οι περιοχές απαγόρευσης του κυνηγιού, ενώ επικριτικός εμφανίστηκε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Κων/νος Φρίγκας. Εξάλλου, στις τοποθετήσεις τους ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης και ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ιωάννης Λώλος σημείωσαν ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χώρος για δραστηριότητες, κυρίως υποδομές, σε συγκεκριμένες περιοχές.

Ο Σταύρος Καλογιάννης

Από πλευράς πολιτικών εκπροσώπων της περιοχής μας στη χθεσινή διαδικτυακή διαβούλευση συμμετείχε μόνο ο Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος, λαμβάνοντας σαφείς αποστάσεις από τον Περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη, στην τοποθέτησή του χαρακτήρισε θετικό καταρχήν το γεγονός ότι γίνεται συζήτηση επί μίας νέας Ε.Μ.Π. για τις περιοχές του δικτύου Natura, τόνισε όμως πως θα ήταν προτιμότερο αυτή να γίνεται διά ζώσης, «να ανοίξουμε τους χάρτες, να ακούσουμε τους μελετητές, να συζητήσουμε μεταξύ μας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Για το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων υπενθύμισε πως «δεσμεύεται» πολεοδομικά, από το 1989, από το Προεδρικό Διάταγμα της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου, ενώ υπάρχουν Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια Καποδιστριακών Δήμων του ολοκληρωμένα από το 2009, αλλά μη εγκεκριμένα λόγω έλλειψης υπερκείμενου σχεδιασμού. Υπάρχουν εγκεκριμένα ΣΧΟΟΑΠ στο Λεκανοπέδιο, ανέφερε ο κ. Καλογιάννης, προσθέτοντας πως εκκρεμεί η ανάθεση Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Ιωαννιτών που θα εγκριθεί με Π.Δ., ενώ η Ε.Μ.Π. θα εγκριθεί με άλλο Π.Δ.. «Όλα αυτά είναι αλληλένδετα. Το ερώτημα είναι πώς θα καταστούν συμβατά μεταξύ τους, ιδίως σε θέματα προστασίας και καθορισμού χρήσεων γης», σημείωσε.

 Οικισμοί, δραστηριότητες…

Ο βουλευτής και πρ. υπουργός αναφέρθηκε επίσης σε μία σειρά παράλληλων θεμάτων, όπως οι επεκτάσεις οικισμών στο Λεκανοπέδιο και η διαφύλαξη της γης υψηλής παραγωγικότητας, θέματα ευθέως συνδεδεμένα με την υφιστάμενη ΖΟΕ λέγοντας πως πρέπει να ξεκαθαρίσουν αυτά, δεδομένου ότι οι ρυθμίσεις που θα περιληφθούν στο Π.Δ. της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης θα δεσμεύσουν το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο των Ιωαννίνων.

Τέλος, ρώτησε τι θα γίνει με τις λειτουργούσες δραστηριότητες (βιομηχανίες, βιοτεχνίες, πτηνοτροφεία, κλπ.) στις περιοχές προστασίας και εάν οι ρυθμίσεις της νέας Μελέτης προβλέπουν μεγαλύτερη προστασία για το περιβάλλον. Όπως είπε, «οι ρυθμίσεις της Ε.Π.Μ. πρέπει να είναι σαφείς, με σεβασμό στο περιβάλλον και στους πολίτες που κατοικούν και δραστηριοποιούνται σε προστατευόμενες περιοχές» και προανήγγειλε πως θα καταθέσει αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις του επί της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης.

Αμετακίνητος Καχριμάνης…

Μία σύντομη παρέμβαση στη χθεσινή διαβούλευση έκανε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, ο οποίος εμφανίστηκε σταθερός στην άποψή του ότι οι προβλέψεις της Ε.Π.Μ. για τις προστατευόμενες περιοχές είναι εκτός πραγματικότητας καθώς βάζουν «φρένο» σε κάθε δραστηριότητα στην Ήπειρο. 

Στο συγκεκριμένο ζήτημα είχε αναφερθεί ο κ. Καχριμάνης και κατά την πρόσφατη εκδήλωση κοπής της πίτας του Κυνηγετικού Συλλόγου Ιωαννίνων όπου χαρακτήρισε ακραία όσα περιλαμβάAνει η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και εξαπέλυσε ευθείες βολές προς τους μελετητές, λέγοντας ότι έρχονται ως αυτόκλητοι για να πουν πράγματα που ούτε οι ίδιοι καταλαβαίνουν, κατηγορώντας τους ότι βλέπουν την τοπική κοινωνία ως… μουσείο όπου δεν πρέπει να υπάρχουν δραστηριότητες. Παράλληλα, είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι το χρονικό διάστημα της παράτασης που δόθηκε για διαβούλευση δεν είναι αρκετό για να υπάρξει αποτέλεσμα. 

Στην ίδια εκδήλωση ο Ν. Παπαγρηγορίου χαρακτήρισε την Ε.Π.Μ. ως το… κερασάκι στην τούρτα για τους κυνηγούς της Ηπείρου, καθώς τετραπλασιάζει τις ζώνες όπου απαγορεύεται το κυνήγι.