Το λιμάνι Ηγουμενίτσας θα γίνει πιο… πράσινο!

on .

LIMANI HGOYMENITSAS

• Αναβάθμιση σταθμών εμπορευματοκιβωτίων, δημιουργία νέων λιμενικών υποδομών, καθώς και σχέδια ενεργειακής αναβάθμισης περιλαμβάνει η επενδυτική ατζέντα για πέντε λιμάνια της χώρας μας που τα επόμενα χρόνια θα μεγαλώσουν περισσότερο, καθώς αποκτούν πρόσβαση σε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται και το λιμάνι της Ηγουμενίτσα, βασική «πύλη» της χώρας μας, μαζί με εκείνο της Πάτρας προς τη Δυτική Ευρώπη, η σημασία του οποίου γίνεται όλο και πιο πολύ αντιληπτή.  Υπενθυμίζεται ότι το λιμάνι θα περάσει τους επόμενους μήνες στα χέρια του Ιταλικού Ομίλου Γκριμάλντι, ο οποίος αναδείχθηκε μειοδότης στον διαγωνισμό παραχώρησής του. Ο Όμιλος σχεδιάζει σημαντικές επενδύσεις για την αναβάθμισή του. 

Ενεργειακές υποδομές

Μαζί μ’ αυτές τις επενδύσεις, αναμένεται να προχωρήσει και η ανάπτυξη της υποδομής ενεργειακής αναβάθμισης μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του λιμανιού και βελτιστοποιώντας την διαλειτουργικότητα και παροχή υπηρεσιών προς τρίτους, μέσω έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης ξηράς - πλοίου κατά την παραμονή του πλοίου στο λιμάνι. Το συγκεκριμένο έργο φέρει τον τίτλο «ALFION - INFRA». Όπως, εξάλλου, επαναλαμβάνει το ΑΠΕ -ΜΠΕ, η χερσαία ζώνη του λιμένα της Ηγουμενίτσας, που δεν δόθηκε στον προεπιλεγέντα επενδυτή, θα αποχαρακτηριστεί μέσω της κτηματικής υπηρεσίας του Δημοσίου θα αποδοθεί στο Δήμο.

Τα άλλα λιμάνια

Τα υπόλοιπα λιμάνια της χώρας που πρόκειται να αναβαθμιστούν με ευρωπαϊκά κονδύλια είναι αυτό της Αλεξανδρούπολης όπου θα γίνει αποκατάσταση των λειτουργικών βαθών στο δίαυλο του λιμανιού έως 2,5 χιλιόμετρα, προκειμένου να μπορούν να εισέρχονται μεγάλα πολεμικά πλοία και θα υλοποιηθούν οδικά έργα στον εσωτερικό χώρο, το λιμάνι του Ηρακλείου που έχει υποβάλει σχέδιο για την αναβάθμιση του τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων, το λιμάνι του Πειραιά όπου θα γίνουν υποδομές ξηράς με στόχο την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε πλοία που χρησιμοποιούν υβριδική τεχνολογία πρόωσης, αλλά και παροχή δυνατότητας ηλεκτρικής διασύνδεσης σε πέντε θέσεις της ακτοπλοΐας και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης που έχει υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης για την αναβάθμιση της λιμενικής υποδομής με αποκατάσταση των λειτουργικών βαθών αλλά και των υποδομών του Προβλήτα 6 με βελτιωτικές παρεμβάσεις.