Με χιλιομετρική χρέωση σύντομα οι αυτοκινητόδρομοι της χώρας

on .

DIODIA EGNATIAS

• Χιλιομετρική χρέωση θα εφαρμοστεί σε ολόκληρο το δίκτυο παραχωρήσεων οδικών αξόνων της χώρας όπως επιβεβαίωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής σε συνέντευξή του. 

Συγκεκριμένα, αναφορικά με τα διόδια ο Υπουργός ανέφερε πως «είναι απόφασή μας να εφαρμοστεί σε όλο το δίκτυο των παραχωρήσεων η χιλιομετρική χρέωση. Αυτό είναι το δίκαιο και αυτό συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Ήδη, στην Πελοπόννησο η Ολυμπία Οδός εφαρμόζει σύστημα αναλογικής χρέωσης και αυτό αποτελεί τον πιλότο για όλη τη χώρα. Προχωράμε με προσοχή, για να μην υπάρξουν προβλήματα», επισημαίνοντας πως τα τελευταία δύο χρόνια οι οδηγοί πλέον μπορούν να κινηθούν σε όλη τη χώρα με ένα μόνο e-pass, με έναν μόνο πομποδέκτη.

Σχετικά με την ηλεκτροκίνηση σημείωσε πως έχουν γίνει σημαντικά βήματα και πλέον υπάρχουν περισσότερα από 2.000 σημεία φόρτισης στην Ελλάδα. «Η μεγάλη πρόκληση που θα αντιμετωπίσουμε στη δεύτερη κυβερνητική μας θητεία, είναι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας του ηλεκτρικού δικτύου. Δηλαδή να μπορούμε να βάλουμε φορτιστές παντού και η ισχύς του δικτύου να “σηκώνει” ταχυφορτιστές, fast chargers. Αν χρειαστεί, εδώ πρέπει να βρούμε και λύσεις εκτός πλαισίου» δήλωσε και πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα ζήτημα που ξεπερνά όλες τις κυβερνήσεις διεθνώς «τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν είναι ακόμη φθηνά. Χρειάζονται πολιτικές κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να μπορεί μία μέση οικογένεια να έχει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Η ηλεκτροκίνηση πρέπει να γίνει ένας προσβάσιμος τρόπος μεταφορών για όλους».