Περισσότερη διαβούλευση για την Περιβ/κή Μελέτη Ηπείρου!

on .

LIMNH PAMBOTIDA

Περισσότερο χρόνο από αυτόν που ορίστηκε αρχικά απαιτεί η δημόσια διαβούλευση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για τη λίμνη Παμβώτιδα και τις υπόλοιπες περιοχές Natura της Ηπείρου, καθώς, αφενός ο όγκος της είναι τεράστιος, αφετέρου οι προβλέψεις της ιδιαίτερα σύνθετες. Άρα, οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν δύσκολο έργο προκειμένου να την εξετάσουν και να διατυπώσουν τις απόψεις τους. 

Αυτό ισχύει και για το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ, με τον Πρόεδρό του Γιάννη Τσίγκρο να τονίζει χθες σε δηλώσεις του ότι οπωσδήποτε πρέπει να ισχύσει η υπόσχεση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος για παράταση της διαβούλευσης. Ο κ. Τσίγκρος χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική τη Ε.Π.Μ. διευκρίνισε ωστόσο ότι το ΤΕΕ δεν κλήθηκε πριν τη δημοσίευσή της να εκφράσει τις θέσεις του.

Τεράστια έκταση

Μόνιμες επιτροπές περιβάλλοντος και πολεοδομίας έχει συστήσει το τοπικό ΤΕΕ οι οποίες και θα μελετήσουν την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που έχει θέσει σε διαβούλευση το υπουργείο Περιβάλλοντος, η οποία Μελέτη, όπως υπενθύμισε χθες ο Πρόεδρός του, δεν αφορά μόνο το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και την Παμβώτιδα, αλλά όλες τις περιοχές Νatura της Ηπείρου και συγκεκριμένα περιοχές της Βόρειας Πίνδου όπως Σμόλικα και Ζαγόρι, Αώο, Μέτσοβο, Ανήλιο, Κατάρα, Μιτσικέλι και ένα άλλο κομμάτι της αφορά σε περιοχές όπως τις εκβολές και τα στενά του Καλαμά, τα στενά του Αχέροντα και το παράλιο τμήμα από την Πάργα μέχρι την Πρέβεζα. 

Όπως είπε ο κ. Τσίγκρος, η Διοικούσα Επιτροπή έχει ήδη κάνει μία πρώτη συζήτηση για την Ε.Π.Μ., ωστόσο, δεν είναι εύκολη υπόθεση να την εξετάσει και να διατυπώσει ολοκληρωμένες θέσεις και αυτό γιατί το αντικείμενο είναι τεράστιο. Εκτός των ίδιων των μελετών, ορισμένες εκ των οποίων έχουν έκταση μεγαλύτερη των 2.000 σελίδων, υπάρχουν ειδικοί χάρτες, ζωνοποίηση με πάρα πολλές υποπεριοχές και με πολλές και διαφορετικές χρήσεις κοντινές μεταξύ τους, γεγονός που, όπως ανέφερε, δημιουργεί θέματα και για τη λειτουργία του συγκεκριμένου συστήματος αλλά και για τη διαδικασία της διαβούλευσης. 

Ανάπτυξη και φύση

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ διευκρίνισε πως η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη είναι πολύ βασική καθώς, αν καθορίσει χρήσεις γης ή απαγορεύσεις, αυτό θα δεσμεύσει και τα υπόλοιπα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, τα οποία έχουν αρχίσει ήδη να δημοπρατούνται από το Τεχνικό Επιμελητήριο. «Εμείς αυτό που θέλουμε ως ΤΕΕ είναι να αλλάξει η νοοτροπία που θεωρεί ότι η διάσωση του περιβάλλοντος γίνεται μακριά από τον άνθρωπο. Οι εποχές έχουν αλλάξει, ο άνθρωπος είναι πλέον ενημερωμένος και προβληματισμένος, έχει και παιδεία που βοηθάει ώστε η παρουσία του να είναι προς όφελος του περιβάλλοντος», τόνισε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξουν στην ΕΠΜ οι κατάλληλες χρήσεις γης που αφενός θα βοηθήσουν αναπτυξιακά την περιοχή και αφετέρου θα ενισχύσουν το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.

Δεν κλήθηκε το ΤΕΕ!

Ερωτηθείς αναφορικά με τη δήλωση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά ότι η διαβούλευση της Ειδικής Περιβ/κής Μελέτης θα πάρει παράταση, τόνισε ότι πρέπει να δοθεί πιο πολύς χρόνος γιατί το θέμα είναι μεγάλο και πλην του ΤΕΕ και άλλοι φορείς δεν θα προλάβουν να διατυπώσουν τις απόψεις και παρατηρήσεις τους. «Ως επιστημονικός φορέας θέλουμε το χρόνο μας για να διατυπώσουμε σοβαρές και στοιχειοθετημένες απόψεις», σημείωσε ο Γιάννης Τσίγκρος. 

Παράλληλα, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, διευκρίνισε ότι το ΤΕΕ, αν και ο πλέον αρμόδιος για το θέμα φορέας, δεν κλήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος να διατυπώσει τη γνώμη του πριν βγει η Ειδική Περιβ/κή Μελέτη σε δημόσια διαβούλευση. «Εμείς πάντως τις θέσεις μας θα τις διατυπώσουμε, θα κάνουμε το καθήκον μας ως οφείλουμε», διαβεβαίωσε, επαναλαμβάνοντας πως χωρίς το ΤΕΕ τέτοια ζητήματα δεν προχωρούν σωστά. 

Έλλειψη μαστόρων

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου αναφέρθηκε χθες και σε άλλο ένα φλέγον ζήτημα του κλάδου, την έλλειψη σήμερα επαρκούς τεχνικού προσωπικού, δηλαδή μαστόρων και τεχνητών της οικοδομής στη χώρα.  Όπως τόνισε, η οικονομία είναι σε φάση ανάκαμψης, η οποία οφείλεται και στην ανάπτυξη της οικοδομικής δραστηριότητας. Μπορεί μεν να μη γίνονται μεγάλα έργα στην περιοχή μας, όμως η οικοδομή ανεβαίνει και απαιτεί και το ανάλογο τεχνικό προσωπικό, το οποίο όμως δεν υπάρχει σήμερα, καθώς, με τη μείωση της συγκεκριμένης δραστηριότητας από το 2010 και μετά, πολλοί εργαζόμενοι άλλαξαν αντικείμενο, ενώ πολύς κόσμος αποφεύγει να ασχοληθεί με τον κλάδο επειδή θεωρείται δύσκολος. 

«Πρέπει να κινητοποιήσουμε το θέμα και να στρέψουμε νέους προς την οικοδομική δραστηριότητα γιατί θα υπάρχουν έργα αλλά δεν θα έχουμε χέρια για να δουλέψουν», κατέληξε ο κ. Τσίγκρος.