Σε διαβούλευση οι περιβαλλοντικοί όροι για τη γεώτρηση φυσικού αερίου

on .

GEOTRYPANA GEOTRHSH

• Με τη σημερινή έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αρχίζει ουσιαστικά η αντίστροφη μέτρηση για την τελική – ερευνητική γεώτρηση για την ύπαρξη φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στα όρια του Δήμου Ζίτσας. 

Χθες ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου η έναρξη της διαβούλευσης  και καλεί να εκφέρουν γνώμη επί του φακέλου της ΜΠΕ πολίτες και φορείς με καταληκτική ημερομηνία την 9η Μαρτίου 2023. 

Ο τίτλος της ΜΠΕ είναι «Ερευνητική γεώτρηση «Ήπειρος 1» του Β΄ σταδίου του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην περιοχή Ιωαννίνων, Δ.Ε. Μολοσσών Δήμου Ζίτσας». Η ακριβής τοποθεσία βρίσκεται στην Κοινότητα Γιουργάνιστα, οι δε εργασίες προβλέπεται να αναπτυχθούν σε έκταση 53 στρεμμάτων και σε βάθος 3.500 μέτρα. Η έκταση βρίσκεται 1,8 χλμ βορειοανατολικά της Γιουργάνιστας και 1,9 χλμ δυτικά του Δελβινακόπουλου. Από τα Γιάννενα απέχει 17 χιλιόμετρα και από τα Κούρεντα 2 χιλιόμετρα. 

Σύμφωνα με τα βασικά τεχνικά στοιχεία της Μελέτης, πρόκειται να γίνει μια κάθετη ερευνητική γεώτρηση από χερσαία θέση, από την κορυφή του κοιτάσματος, καθώς και την κατασκευή των απαιτούμενων συνοδών έργων υποδομής, ήτοι οδός πρόσβασης, οδός ασφαλείας, εγκαταστάσεις αποθήκευσης εξορυκτικών αποβλήτων, χερσαίες εγκαταστάσεις κλπ. 

Φορέας υλοποίησης είναι η Energean Oil & Gas. 

Να σημειωθεί ότι η Κυβέρνηση είχε ανακοινώσει αρχικά ότι οι γεωτρήσεις στην περιοχή των Ιωαννίνων θα αρχίσουν εντός του 2023. Όπως φαίνεται αυτές θα καθυστερήσουν για λίγους μήνες, καθώς μεσολαβούν οι εκλογές σε εθνικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο που επηρεάζουν τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, ενώ κανένας δεν θέλει να μετατραπούν οι γεωτρήσεις σε πεδίο προεκλογικών αντιπαραθέσεων. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν, η έγκριση της ΜΠΕ θα χρειαστεί οκτώ τουλάχιστον μήνες και στη συνέχεια η ανεύρεση και η εγκατάσταση γεωτρύπανου θα απαιτήσει περίπου ένα εξάμηνο. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατο δημοσίευμα του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», ο χρόνος που μεσολαβεί ίσως λειτουργήσει τελικά θετικά για την αναζήτηση από την Energean εταίρου που θα αντικαταστήσει την Ισπανική Repsol που αποχώρησε από τις έρευνες το 2021 αν και κατείχε το 60% των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης.