Να επαναπροσδιοριστούν σε λογικά επίπεδα οι αντικειμενικές αξίες

on .

DELBINAKI

Σε μια μακρά χρονική περίοδο κατά την οποία τα χωριά ερημώνουν, νέα σπίτια  χτίζονται με το «σταγονόμετρο» και οι αγοραπωλησίες ακινήτων έχουν πιάσει «πάτο», η Πολιτεία θα έπρεπε εδώ και χρόνια να είχε αναπροσαρμόσει, αν όχι και να είχε μηδενίσει – σε ορισμένες τουλάχιστον παραμεθόριες περιοχές- τις αντικειμενικές αξίες. 

Θα ήταν ένα μέτρο στήριξης των κατοίκων τους, αλλά και ένα κίνητρο ώστε να υπάρξει μια στοιχειώδης κινητικότητα από τους απόδημους και τυχόν άλλους που θα ήθελαν να επενδύσουν στα εγκαταλειμμένα χωριά μας. 

Αντί αυτών με βάση νόμους οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη μεμονωμένες αγοραπωλησίες, από εύπορους κατά κανόνα πολίτες - αναπροσαρμόζει προς τα πάνω το σύνολο των ακινήτων οδηγώντας σε οικονομική ασφυξία τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα της αναντιστοιχίας που υπάρχει μεταξύ αντικειμενικών και αγοραστικών τιμών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Ζίτσας, επικαλούμενες συμβολαιογραφικές πράξεις του 2021 και του 2022 που αφορούσαν μεταβιβάσεις ακίνητων στη Δ.Ε. Πασσαρώνος από τις οποίες προκύπτουν διαφορές μεταξύ αντικειμενικής τιμής και τιμής πώλησης  που αγγίζει και το 306% !!!

Ο Δήμος Ζίτσας όπως και ο Δήμος Πωγωνίου κατέθεσαν προτάσεις προς το Υπουργείο για επανακαθορισμό των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ακινήτων στα όριά τους.

Ο Δήμος Ζίτσας ζητά οριζόντια μείωση τουλάχιστον κατά 30% των τιμών εκκίνησης και του συντελεστή οικοπέδου, να διαμορφωθεί ο συντελεστής αξιοποίησης οικοπέδου έως ο,40% και να καταργηθεί η διαφορά της αξίας ανάλογα με την δυνατότητα κατάτμησης των οικοπέδων, σε περισσότερα άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα, αφού αυτό αφορά τοπικές κοινότητες με ελάχιστους κατοίκους και χωρίς καμία περαιτέρω δυνατότητα αξιοποίησης του ακινήτου.

Αίτημα μείωσης αντικειμενικών αξιών είχε καταθέσει ο Δήμος Ζίτσας- όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του- και στις προηγούμενες αναπροσαρμογές (2018 και 2021) χωρίς όμως να γίνουν δεκτές και τώρα επαναλαμβάνεται στο πλαίσιο απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών να καλέσει τους Δήμους  να υποβάλουν αιτιολογημένες προτάσεις για «κούρεμα» των αντικειμενικών αξιών.