Διήμερο με καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά της Ηπείρου

on .

BROXH PLHMMYRA DROMOS

Άργησε, αλλά δεν μας ξέχασε ο Χειμώνας. Οι βροχές του τελευταίου τριημέρου, όχι μόνο θα συνεχιστούν, αλλά σήμερα και αύριο θα ενταθούν, ενώ ισχυρές χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της Ηπείρου. 

Χθες το μεσημέρι εξέδωσε Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, σύμφωνα με το οποίο από το βράδυ προβλέπεται νέο κύμα βροχών και καταιγίδων, που θα συνεχιστούν αύριο, θα υπάρξει μια μικρή «ανάπαυλα» και θα επαναληφθούν και πάλι από το βράδυ της Κυριακής μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας. 

Σήμερα αναμένονται χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου με ενδεικτικό υψόμετρο 1.000-1.200 μέτρα, ενώ αύριο τα χιόνια θα κατέβουν ακόμη χαμηλότερα καλύπτοντας και περιοχές με υψόμετρο τα 800 μέτρα. Για σήμερα η θερμοκρασία στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, σύμφωνα με προβλέψεις του Εργαστηρίου Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα κυμανθεί μεταξύ 3 και 8 βαθμών. 

Με βάση το Έκτακτο Δελτίο Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου με ανακοίνωσή της κάλεσε τους αρμόδιους φορείς να βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ συστήνει στους πολίτες να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους. 

Οδηγίες προς τους οδηγούς εξέδωσε και η «Νέα Οδός» στην οποία αναφέρεται ότι οι οδηγοί μπορούν να ενημερώνονται για τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν στην Ιόνια οδό, από το τηλέφωνο 26410306306 καθημερινά και Σάββατο από τις 8 π.μ. έως 8 μ.μ. και την Κυριακή από τις 10 π.μ. έως 6 μ.μ. Υπενθυμίζει επίσης ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μπορούν να καλούν το 1075. Τέλος συστήνει στους οδηγούς να έχουν επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματός τους.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο 24ωρο οι έντονες βροχοπτώσεις περιορίστηκαν κυρίως στην Ήπειρο, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία για τη μέγιστη βροχόπτωση σε Πανελλαδικό επίπεδο που δημοσίευσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Στις εννιά πρώτες θέσεις βρίσκονται περιοχές (στις οποίες υπάρχουν σταθμοί μέτρησης) της Ηπείρου και συγκεκριμένα: Αγία Κυριακή 47 χιλιοστά, Επισκοπικό 35, Πράμαντα 33, Τέροβο 32, Λεπιανά 31, Καταρράκτης Άρτας 30, Θεοδώριανα 28, Μέτσοβο 25. 

Από τις βροχές του τελευταίου τριημέρου δεν έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο και όπου σημειώθηκαν καταπτώσεις αντιμετωπίστηκαν με μηχανήματα της Περιφέρειας.