Θα πάει στις… καλένδες η Ειδική Μελέτη για τη λίμνη Παμβώτιδα;

on .

LIMNH GIANNINA NHSI

Έχει… μέλλον, όπως όλα δείχνουν η εκπόνηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για την Παμβώτιδα, η οποία θα αποτελέσει τη βάση και για το Προεδρικό Διάταγμα λίμνης, καθώς ήδη διατυπώνονται σοβαρές ενστάσεις για όσα το σχέδιό της προβλέπει.

Ο μεν Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς απηύθυνε προχθές έκκληση στους τοπικούς φορείς να καταθέσουν προτάσεις στη διαβούλευση, όμως από την άλλη ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης ζήτησε την απόσυρση της Μελέτης λέγοντας ότι παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Σημειώνεται ότι ο κ. Αμυράς ουσιαστικά προανήγγειλε παράταση της δημόσιας διαβούλευσης που κανονικά λήγει στις 31 Ιανουαρίου.

«Βέλη» από ΠΑΣΟΚ

Στο ζήτημα επενέβη χθες και η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έγινε… ΣΥΡΙΖΑ και άρχισε τις παλινωδίες με την Περιβαλλοντική Μελέτη.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της, «μια σημαντική  μελέτη που θα μας οδηγήσει στο κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και μελλοντικά στο σχέδιο Π.Δ. για την επόμενη ημέρα της Λίμνης, του Λεκανοπεδίου αλλά και της ανάπτυξης, δυστυχώς ακολουθεί τα βήματα της Κυρά Φροσύνης, πνίγεται από ακατάλληλους και συμφέροντα»!

Η Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια κατηγορεί τους Γ. Αμυρά και Αλ. Καχριμάνη για ερασιτεχνικές επικοινωνιακές πρακτικές, αφού βολτάραν ακόμη και στην λίμνη για να αποφασίζουν για τις αλλαγές της οριοθέτησής της, ενώ ειδικά για τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος τονίζει πως είναι ασυνεπής, καθώς, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «από το Σεπτέμβριο του 2021, ημερομηνία αρχικής διαβούλευσης κατά τον ίδιο, ζητάει σε ένα μήνα να διαβουλευτούν οι φορείς μια μελέτη 1.000 σελίδων, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιλύει».

Σύμφωνα με το τοπικό ΠΑΣΟΚ, «ο Γ. Αμυράς με τις ίδιες πρακτικές όπως ο προκάτοχος του (Υφυπουργός Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ) Σωκράτης Φάμελος οδηγεί  για μια ακόμη φορά μια σημαντική μελέτη στα συρτάρια λόγω εθνικών εκλογών, ενώ μέσα σε όλα αυτά παραμένει άγνωστο αν το Υπουργείο λαμβάνει σοβαρά υπόψη την υφιστάμενη οριοθέτηση της λίμνης».

Να γίνει ημερίδα…

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της, η Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ ζητάει οι ιθύνοντες να σταματήσουν επιτέλους τις «κομματικές τουφεκιές του αγριόχοιρου» και το κλείσιμο του ματιού σε διάφορες ομάδες πολιτών ενόψει των εθνικών εκλογών και να οργανώσουν άμεσα με τη συμμετοχή του υπουργείου, μια ουσιαστική ημερίδα διαβούλευσης με συμμετέχοντες την Περιφέρεια, τους Δήμους, το ΤΕΕ/ΤΗ και τους θεσμικούς φορείς, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση «κινδυνεύουμε να υλοποιήσουμε σε δεύτερη φάση την ‘κατάλληλη μελέτη’ της Θεσσαλίας και να μείνουμε χωρίς Π.Δ. για πολλές δεκαετίες ακόμη».