Αυξήσεις εισαγωγών, νέων θανάτων και διασωληνωμένων

on .

ENTATIKH METH KORONOIOS

Αν και ολοκληρώνεται η 3η εβδομάδα του Ιανουαρίου, οι ήπιες καιρικές συνθήκες συνέβαλαν στη μη επιβεβαίωση των εκτιμήσεων των επιστημόνων για εκτίναξη των λοιμώξεων του αναπνευστικού, καθώς σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ και την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε μείωση των περιστατικών. Όμως τα στοιχεία για τον κορωνοϊό εξακολουθούν να προβληματίζουν καθώς μπορεί η θετικότητα να μειώθηκε, όμως παρουσιάστηκε αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία, αύξηση των νέων διασηλωνώσεων (στο τέλος της εβδομάδας νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 147 έναντι 128 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα) και  αύξηση θανάτων 186 έναντι 149! Πρέπει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα  στις ΜΕΘ νοσηλεύονταν 46 άτομα που νοσούσαν από γρίπη, ενώ κατέληξαν και 12 ασθενείς εξαιτίας των συμπτωμάτων γρίπης!

Αναλυτικά στοιχεία πλέον δεν δίνονται, όμως από τις αναλύσεις στα αστικά λύματα που καταλήγουν στο Βιολογικό Καθαρισμό της ΔΕΥΑΙ, προκύπτει  βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, καθώς στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας το ιϊκό φορτίο μειώθηκε κατά 56%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, για τον Covid19,  η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον. 

✓ το ποσοστό της υπο-παραλλαγής BQ.1.1 αυξήθηκε σε σχέση με τις υπόλοιπες υπο-παραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5

✓ μεταξύ των στελεχών BA.2, η συχνότερα αναγνωριζόμενη υπο-παραλλαγή είναι η BA.2.75 ακολουθούμενη από την υπο-παραλλαγή XBB

✓ η υπο-παραλλαγή XBB.1.5 έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 7 δείγματα

✓ η υπο-παραλλαγή CH.1.1 της ΒΑ.2.75 έχει ανιχνευτεί σε 93 δείγματα (εβδομάδα 43-εβδομάδα 52) 

Όσον αφορά τη γρίπη, η θετικότητα παρουσίασε επίσης μείωση, ενώ καταγράφηκαν 5 νέα σοβαρά κρούσματα επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α. Συνολικά από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 02/2023 ανιχνεύτηκαν 238 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, εκ των οποίων τα 235 (99%) ήταν στελέχη τύπου Α και τα 3 (1%) ήταν στελέχη τύπου Β.

Τέλος αύξηση παρουσίασε και η θετικότητα για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιός – RSV.