Φεύγει, επιτέλους, ο αμίαντος από τη Λαϊκή της Αγ. Μαρίνας!

on .

LAIKH AGORA AGIAS MARINAS AMIANTOS

• Η απομάκρυνση μίας υγειονομική «βόμβας» από έναν πολυσύχναστο χώρο των Ιωαννίνων, τη Λαϊκή Αγορά της Αγίας Μαρίνας, θα ξεκινήσει την ερχόμενη Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου. 

Πρόκειται για παρέμβαση που έχει προαναγγελθεί εδώ και αρκετούς μήνες από τον Δήμο και αποτελούσε χρόνιο αίτημα τόσο παραγωγών που στεγάζονται κάτω από τις παλιές κατασκευές της Λαϊκής τις φτιαγμένες με αμίαντο όσο και πολιτών που γνωρίζουν πόσο επικίνδυνο υλικό είναι. 

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Δήμου, στο πρώτο στάδιο των εργασιών προβλέπεται το ξήλωμα και η μεταφορά των επικίνδυνων υλικών, δηλαδή των κατασκευών από αμίαντο, η οποία, όπως κάνει γνωστό, θα γίνει από εξειδικευμένο και πιστοποιημένο συνεργείο. Σε όλο το διάστημα των εργασιών η Λαϊκή Αγορά θα λειτουργεί κανονικά με τις απαραίτητες εσωτερικές ρυθμίσεις που θα γίνουν. 

Ο Βασίλης Βλέτσας

Σε δήλωσή του ο αρμόδιος για τις Λαϊκές Αγορές Αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας κάνει λόγο για ουσιαστικές παρεμβάσεις που στοχεύουν στην αναβάθμιση της Λαϊκής Αγοράς. «Έχουμε παρέμβει στο παρελθόν με μικρότερου βεληνεκούς εργασίες και πλέον δίνουμε έμφαση στην απομάκρυνση επικίνδυνων υλικών. Συνεχίζουμε την προσπάθεια ώστε να διαμορφώσουμε μια Λαϊκή Αγορά που αξίζει στους παραγωγούς και στους συμπολίτες μας», τονίζει με έμφαση.

Ο κ. Βλέτσας προσθέτει πως ο Δήμος είχε την επιλογή να κλείσει την Λαϊκή για κάποιο διάστημα, ωστόσο δεν το κάνει σεβόμενος τους παραγωγούς που ζουν από αυτή τη δουλειά και φυσικά τους πολίτες. Για τον λόγο αυτό ζητάει την κατανόηση όλων για το διάστημα που θα διαρκέσουν οι εργασίες». 

Μένει το παλιό ΚΤΕΛ

Μετά την απομάκρυνση των κατασκευών από αμίαντο στη Λαϊκή της Αγίας Μαρίνας, θα απομείνει ως εκκρεμότητα που θα έπρεπε να έχει ήδη επιλυθεί εδώ και χρόνια εκείνη του παλιού σταθμού του Υπεραστικού ΚΤΕΛ στην οδό Ζωσιμάδων.

Η επικίνδυνη στέγη έκτασης δεκάδων τετραγωνικών μέτρων παραμένει στο συγκεκριμένο κλειστό σήμερα κτίριο δεκαετίες ολόκληρες παρά τις κατά καιρούς επισημάνσεις για την επικινδυνότητά της, ειδικά καθώς βρίσκεται απέναντι ακριβώς από το 1ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων (παλιά Ζωσιμαία Σχολή) στο οποίο φοιτούν εκατοντάδες παιδιά! Ο Δήμος δεν μπορεί να παρέμβει εδώ, καθώς πρόκειται για ιδιωτικό κτίριο, όμως δεδομένου ότι η χρήση του ελενίτ έχει απαγορευθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας της Περιφέρειας και του Δήμου θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στους ιδιοκτήτες του προκειμένου να ενεργήσουν για την απομάκρυνση του καρκινογόνου υλικού.