Εντός Φεβρουαρίου η οριστική λύση για τα εκχερσωμένα χωράφια

on .

XORAFIA DASIKOI XARTES

• Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να προωθηθεί νομοθετική διάταξη με την οποία θα δοθεί οριστική λύση για τη χρήση των εκχερσωμένων χωραφιών, τα οποία ιδιοκτησιακά ανήκουν είτε στο Δημόσιο, είτε στους Δήμους και χρησιμοποιούνται για δεκαετίες για καλλιέργειες. 

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε με δηλώσεις του στα Γιάννενα ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο οποίος πρόσθεσε ότι η λύση που δρομολογείται

θα επιτρέπει την αγροτική χρήση των συγκεκριμένων εκτάσεων, θα μπορούν να συνεχιστούν κανονικά οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στους αγρότες που τα χρησιμοποιούν, χωρίς όμως να τους αποδοθεί η κυριότητα. Όπως είπε ακόμη ο κ. Αμυράς με τη νομοθετική ρύθμιση ολοκληρώνεται το παζλ με τους δασικούς χάρτες. 

Όπως αναφέρει ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος», το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν άλλοτε δασικές εκτάσεις που αποτυπώνονται στις αεροφωτογραφίες του ’45 (ή, εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς, στις αντίστοιχες του 1960), μετέπειτα εκχερσώθηκαν παρανόμως, μετατράπηκαν σε καλλιεργήσιμες και ξεκίνησαν οι αγρότες που τις εκμεταλλεύονταν να λαμβάνουν επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων). Μάλιστα, όπως διαφάνηκε από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, το πρόβλημα δεν είναι μεμονωμένο, αλλά αφορά περίπου 2,3 εκατομμύρια στρέμματα επιδοτούμενων αγροτικών εκτάσεων και χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τα κοινοτικά κονδύλια στήριξης.

Η νέα νομοθετική πρόταση δεν θα αλλάζει τον χαρακτήρα τους και στον δασικό χάρτη θα συνεχίσουν να εμφανίζονται με τον κωδικό ΔΑ, δηλαδή ως άλλοτε δασική έκταση που εκχερσώθηκε. 

Ωστόσο, θα δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να συνεχίσουν να τις καλλιεργούν για όσο διάστημα λαμβάνουν ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, διατηρώντας την υφιστάμενη γεωργική χρήση για όσο χρόνο λαμβάνουν ενιαία ενίσχυση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και είναι ενταγμένες στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Υποβολής Δηλώσεων (ΟΣΔΕ).

Πάντως, η καταβολή των επιδοτήσεων για τις συγκεκριμένες εκτάσεις δεν έχει διακοπεί ανεξαρτήτως από το εάν αποτυπώνονται στον δασικό χάρτη ως ΔΑ. 

Να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ακυρώσει ρυθμίσεις του 2014 και του 2017 με τις οποίες είχε δοθεί δυνατότητα εξαγοράς εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων έναντι τιμήματος, καθώς έκριναν ότι παραβιάζονται τα άρθρα 24 και 117 του Συντάγματος και οι συνταγματικές αρχές της ισότητας και του κράτους δικαίου. Έτσι, η λύση της εξαγοράς των εκτάσεων απορρίφθηκε και προωθείται η λύση της «τακτοποίησής» τους για το διάστημα που οι καλλιέργειες επιδοτούνται.

Για να κλείσει το κεφάλαιο των δασικών χαρτών θα πρέπει να εξεταστούν οι περίπου 331.874 αντιρρήσεις πολιτών που θεωρούν ότι θίγονται τα περιουσιακά τους δικαιώματα, οι οποίες αφορούν περισσότερα από 2,55 εκατ. στρέμματα, έκταση που αντιστοιχεί στο 1,9% της χώρας.

Αίτημα αναμόρφωσης

Όσοι πολίτες αμέλησαν και δεν έχουν υποβάλει αντίρρηση πρέπει πλέον να υποβάλουν αίτημα αναμόρφωσης δασικού χάρτη στην οικεία Διεύθυνση Δασών, καθώς ο κυρωμένος δασικός χάρτης δεν δέχεται αντιρρήσεις. Η αναμόρφωση επιτρέπεται με την προσθήκη ή διαγραφή των εκτάσεων που υπάγονται ή παύουν να υπάγονται σε αυτόν σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία.