Η Πολιτιστική Κληρονομιά στο επίκεντρο διεθνούς συνεδρίου

on .

SYNEDRIO POLITISTIKHS KLHRONOMIAS ARTA

• Eνδιαφέροντα συμπεράσματα προέκυψαν από το Διεθνές συνέδριο με θέμα την «Πολιτιστική Κληρονομιά, την Ιστορία και τις Παραστατικές Τέχνες που διοργάνωσε το Εργαστήριο Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Πανεπιστημιούπολη Άρτας.

Το συνέδριο άνοιξε ο Αναπληρωτής καθηγητής Ιωάννης Τσούλος, Διευθυντής του Εργαστηρίου ο οποίος στον χαιρετισμό του τόνισε τη σημαντικότητα της σύμπραξης μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας και τις δυνατότητες που προσφέρουν οι Τεχνολογίες Πληροφορικής για την αξιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς των περιοχών της Άρτας και  της Απουλίας.

Μεταξύ άλλων, ο αρχαιολόγος και ιστορικός Γιάννης Κωτσοκώστας, παρουσίασε την επιστημονική του εργασία, της Βαρβάρας Ν. Παπαδοπούλου, Δρ. αρχαιολόγου, προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας και του Φώτη Βάσση, πολιτικού μηχανικού, η οποία αναδεικνύεται το πολυεπίπεδο έργο που συντελέστηκε στην ακρόπολη του κάστρου της Άρτας μέσω του HERMES Project, όπως και τις προκλήσεις που προέκυψαν κατά τις εργασίες. Επιπλέον, παρουσιάστηκε το πλάνο για τις μελλοντικές επεμβάσεις που αποσκοπούν στη δημιουργία ενός ζωντανού πυρήνα πολιτισμού στο εσωτερικό του  σημαντικού μνημειακού συνόλου του κάστρου της Άρτας. 

Στη δεύτερη ενότητα του συνεδρίου που αφορούσε τις «Μουσικές Τέχνες» ο Αθανάσιος Τρικούπης, Αναπληρωτής καθηγητής και Κοσμήτορας της Σχολής Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο Δρ. Δημοσθένης Φιστουρής, Μουσικολόγος και Διδάσκων της Σχολής Μουσικών Σπουδών και η Μαρία Μελπομένη Χρύση, Διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασαν τρεις ερευνητικές εργασίες που εντάσσονται σε μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα θεματολογία που αφορά τις επιρροές από την ιταλική μουσική που δέχτηκαν Έλληνες συνθέτες του 19ου αιώνα σπουδαγμένοι στην Ιταλία και με καταγωγή από τα Επτάνησα. 

Η Επίκουρη Καθηγήτρια Βυζαντινής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ευστρατία (Έφη) Συγκέλλου παρουσίασε τον ρόλο των οχυρών κατά την διάρκεια των πολέμων στη μεσαιωνική Ήπειρο και των πολιτιστικών ανταλλαγών και σχέσεων με την περιοχή της Ιταλίας, ενώ η Κατερίνα Σχισμένου, Φιλόλογος και συγγραφέας παρουσίασε το θέμα: «Πώς η λογοτεχνία, συνεργάζεται με την ιστορία. Η περίπτωση της Ελένης Αγγελίνας Δούκαινας». 

Στην τέταρτη και τελευταία ενότητα του συνεδρίου με θέμα «Εργαλεία ΤΠΕ για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς», ο  Επίκουρος Καθηγητής Νεώτερης και Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας της Σχολής Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ηλίας Σκουλίδας παρουσίασε τις σύγχρονες διαστάσεις της «ψηφιακής ιστορίας», της χρήση δηλαδή ψηφιακών μέσων για την περαιτέρω ιστορική ανάλυση, παρουσίαση και έρευνα. 

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του καθηγητή Χρυσόστομου Στύλιου, ο οποίος παρουσίασε τις ερευνητικές δράσεις του Εργαστηρίου Γνώσης & Ευφυούς Πληροφορικής στο πλαίσιο του έργου HERMES.