Υποχωρούν οι αρνητικές θερμοκρασίες και από Δευτέρα έρχονται καταιγίδες!

on .

AITHALOMIXLH ALSOS

 Ένα ακόμη δύσκολο διήμερο περιμένει τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων από το συνδυασμό κρύου, ομίχλης και αιθαλομίχλης. 

Ένας συνδυασμός που ταλαιπωρεί εδώ και εβδομάδες την περιοχή- με μικρή ανάπαυλα κατά διαστήματα- όταν λίγα χιλιόμετρα εκτός κέντρου οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα καλές για την εποχή, με την ηλιοφάνεια να διατηρείται σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η χθεσινή ημέρα ήταν μια από τις χειρότερες του φετινού χειμώνα, με το κρύο να είναι ιδιαίτερα τσουχτερό, ενώ μετά από ένα μικρό διάλειμμα τις απογευματινές ώρες, η υγρασία άρχισε και πάλι να γίνεται έντονη με τη δύση του ηλίου, ενώ η αιθαλομίχλη άρχισε και πάλι να πυκνώνει. 

Χθες στο κέντρο της πόλης τις πρωινές ώρες καταγράφηκε αρνητική θερμοκρασία, που κυμαίνονταν από έναν έως και δύο βαθμούς κάτω του μηδενός, ενώ περιαστικά το θερμόμετρο έδειξε ακόμη και μείον τρεις βαθμούς. Σε συνδυασμό όμως με την υγρασία και την ομίχλη η αίσθηση του ψύχους ήταν πολύ πιο έντονη. Η χαμηλότερη θερμοκρασία στην Π.Ε. Ιωαννίνων καταγράφηκε χθες στο Τέροβο (-4,6) και ακολούθησε το Μέτσοβο (-4). Στην Κόνιτσα και στην περιοχή Παρακαλάμου το θερμόμετρο έδειξε -2, στους Νεγράδες -3. 

Σήμερα, Σάββατο δεν προβλέπεται αξιόλογη μεταβολή του καιρού, αν και υπάρχει πιθανότητα σε ορισμένες ορεινές περιοχές στη διάρκεια της νύχτας να σημειωθεί πρόσκαιρη χιονόπτωση ή και χιονόνερο. Ομίχλη θα υπάρχει ξανά το πρωί, ενώ την Κυριακή αναμένεται διατήρηση μεν των χαμηλών θερμοκρασιών, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις υποχώρησης της ομίχλης. 

Ουσιαστική αλλαγή του καιρού αναμένεται από τη Δευτέρα το απόγευμα, όταν προβλέπεται βροχόπτωση, με την έντασή της να αυξάνει σταδιακά τις νυχτερινές ώρες, ενώ κατά τόπους αναμένονται και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα συνεχιστούν – εφόσον επιβεβαιωθούν οι χθεσινές προβλέψεις- μέχρι και το μεσημέρι της Τετάρτης. Χιόνια αναμένεται να πέσουν σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο, χωρίς όμως να αποκλείεται οι χιονοπτώσεις να επηρεάσουν και ορισμένες ημιορεινές. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει σημαντική μεταβολή ως προς την ανώτερη τιμή της, ωστόσο θα υπάρξει μικρή άνοδος ως προς τις χαμηλές τιμές