Στο «μικροσκόπιο» οι εργολαβίες της Περιφέρειας Ηπείρου

on .

LOYROS

Σοβαρές διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση του ποταμού Λούρου η οποία ενδέχεται να οδηγηθεί το επόμενο διάστημα στις δικαστικές αίθουσες, καθώς η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τις παρεμβάσεις που έγιναν στην κοίτη του, στο πλαίσιο εργολαβιών της Περιφέρειας Ηπείρου.

Τα νέα για την εισαγγελική παραγγελία φαίνεται πως ήταν σε γνώση του Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, ο οποίος κατά την προχθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε εξαπέλυσε εκ νέου τα «βέλη» του εναντίον των επιθεωρητών του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, οι οποίοι πραγματοποίησαν αυτοψία στον Λούρο για να διαπιστώσουν πού οφείλεται η ξήρανση της κοίτης του και έδειξαν ως υπαίτια την Περιφέρεια. 

Ζητάει διερεύνηση

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή», η παραγγελία εστάλη την περασμένη Δευτέρα από τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων, ζητώντας να διερευνηθεί κατεπειγόντως το ενδεχόμενο παράβασης της εθνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας και γενικώς της τέλεσης αξιόποινων πράξεων στον Λούρο.

Η άποψη της Περιφέρειας, με εργολαβίες της οποίας έγιναν οι επίμαχες επεμβάσεις στον ποταμό, είναι γνωστή και έχει διατυπωθεί αρκετές φορές διά στόματος του Αλέκου Καχριμάνη, ο οποίος επιμένει ότι η ζημιά δεν προκλήθηκε από τις εργασίες απομάκρυνσης των νεκρών πλατάνων και διευθέτησης της κοίτης αλλά από την παρατεταμένη ξηρασία των τελευταίων μηνών. Προχθές ο Περιφερειάρχης επιτέθηκε εκ νέου στους επιθεωρητές περιβάλλοντος του ΟΦΥΠΕΚΑ, για τους οποίους τόνισε ότι «ήθελαν να δημιουργήσουν θέμα», προσθέτοντας με έμφαση τα εξής: «Aπαξιώνουν τους ανθρώπους που δουλεύουν στις υπηρεσίες, τους ανθρώπους που έπαθαν ζημιά στις περιουσίες τους. Όταν κάποιος πάει να κάνει μια έρευνα, είτε αυτό λέγεται ΟΦΥΠΕΚΑ είτε επιθεωρητές, πρέπει να την κάνει με σκέψη, ωριμότητα και όχι επιδερμικά».

Εκτεταμένες παρεμβάσεις

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», είχαν γίνει εκτεταμένες επεμβάσεις στη φυσική κοίτη του Λούρου. Ανάμεσα σε αυτές, διάνοιξη και ισοπέδωση της κοίτης, απομάκρυνση βλάστησης από την παρόχθια ζώνη και καταστροφή του μοναδικού βιοτόπου του ενδημικού είδους πέστροφας Salmo lurensis. 

Μάλιστα, τον περασμένο Δεκέμβριο, σε επιστολή του Συντονιστικού Γραφείου Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικής Ζημιάς (ΣΥΓΑΠΕΖ) του υπουργείου Περιβάλλοντος, με την οποία ζητούνταν η λήψη μέτρων για την εκτίμηση και την αποκατάσταση της ζημιάς, η Περιφέρεια είχε απαντήσει διά της τεχνικής υπηρεσίας ότι το μόνο που είχε διαπιστωθεί ήταν η διακοπή της ροής του νερού για μερικές ημέρες λόγω λειψυδρίας. Όμως στις 30 Δεκεμβρίου απάντησε στο ΣΥΓΑΠΕΖ και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, υποστηρίζοντας ότι η υπηρεσία πραγματοποίησε δύο αυτοψίες, στις 10 και 25 Νοεμβρίου, από τις οποίες το μόνο εύρημα που προέκυψε ήταν η προσωρινή διακοπή της ροής του ποταμού. Υποστήριξε δε ότι τα ευρήματα των επιθεωρητών και του ΟΦΥΠΕΚΑ δεν δικαιολογούνται από το είδος των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν.

Δύο μελέτες

Πάντως, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανατεθούν δύο μελέτες από τον ΟΦΥΠΕΚΑ, μία για να προσδιοριστούν οι απώλειες στη βιοποικιλότητα του Λούρου και ειδικά στην ενδημική πέστροφα, η οποία περιλαμβάνεται σε εθνικό σχέδιο δράσης αφού είναι απειλούμενη και μία για τις επιπτώσεις της αποψίλωσης στο ενδεχόμενο πλημμύρας. Από το αποτέλεσμα των μελετών θα αποδειχθεί αν τελικά έχει συντελεστεί σοβαρή περιβαλλοντική ζημιά στον Λούρο, ώστε η υπόθεση να πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.