Λιγότερα τα κρούσματα γρίπης, αυξήθηκαν οι εισαγωγές για κορωνοϊό!

on .

IATRIKO ERGASTHRIO 6 10 2021

Μικρή μείωση στα κρούσματα γρίπης, αλλά ανοδική τάση σε καίριους δείκτες του κορωνοϊού καταγράφηκαν στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. 

Αναλυτικά στοιχεία ανά Περιφερειακή Ενότητα δεν δίνονται πλέον, ωστόσο αναφέρεται ότι υπάρχει διασπορά μεταλλάξεων και στις τέσσερις περιφερειακές ενότητες της Ηπείρου, σύμφωνα με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα στην Άρτα έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα τριών διαφορετικών μεταλλάξεων, στη Θεσπρωτία δύο μεταλλάξεων, στο Νομό Ιωαννίνων έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα πέντε διαφορετικών μεταλλάξεων και στην Πρέβεζα τεσσάρων. Ειδικά για το Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων διαπιστώθηκε μείωση κατά 17% του ιικού φορτίου στα λύματα που καταλήγουν στο Βιολογικό Καθαρισμό της ΔΕΥΑΙ.

Όσον αφορά τις γριπώδεις συνδρομές, ανεξαρτήτως παθογόνου, καταγράφηκε μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα. Η μείωση αφορούσε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με εξαίρεση την ομάδα 15-64 ετών.

Όσον αφορά τον κορωνοϊό, ο αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε μικρή αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή, ενώ ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 128. Καταγράφηκαν 149 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 85 έτη (εύρος 51-98). Ενδεικτικό στοιχείο της διασποράς είναι και η θετικότητα του 17% στις δειγματοληψίες που πραγματοποίησαν πανελλαδικά οι Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ.

Επιπλέον, η υπο-παραλλαγή ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι η συχνότερη υπο-παραλλαγή της Όμικρον, ωστόσο η ποσοστιαία αναλογία της υπο-παραλλαγής BQ.1.1 παρουσιάζει αύξηση σε σχέση με τις υπόλοιπες υπο-παραλλαγές του στελέχους ΒΑ.5, Επίσης, μεταξύ των στελεχών BA.2, η συχνότερα αναγνωριζόμενη υπο-παραλλαγή είναι η BA.2.75 ακολουθούμενη από την υπο-παραλλαγή XBB.

Υπογραμμίζεται ότι η υπο-παραλλαγή XBB.1.5 («Κράκεν») έχει ανιχνευθεί συνολικά σε 6 δείγματα (3 από αυτά προέκυψαν με αναδρομικό έλεγχο των δειγμάτων της υπο-παραλλαγής XBB προηγούμενων εβδομάδων).

Τέλος, η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε 3 από τις 6 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Αναφορικά με τον ιό της γρίπης, η θετικότητα στην κοινότητα παρουσίασε μείωση. Καταγράφηκαν 7 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ και 2 νέοι θάνατοι την εβδομάδα 1/2023.

Συνολικά, από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 1/2023 νοσηλεύθηκαν 36 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 9 θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Επίσης, συνολικά από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 1/2023 ανιχνεύθηκαν 221 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, εκ των οποίων τα 218 (99%) ήταν στελέχη τύπου Α και τα 3 (1%) ήταν στελέχη τύπου Β.

Τέλος, από τα 215 στελέχη τύπου Α, τα 209 (97%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 6 (3%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό-RSV, η θετικότητα δεν παρουσίασε σημαντική μεταβολή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε δείγμα από μαζικές δειγματοληψίες στην κοινότητα (non-sentinel δείγματα).