Με εισαγωγές θα αντιμετωπιστούν οι προσωρινές ελλείψεις φαρμάκων

on .

FARMAKA

Iσχυρή απάντηση στην παραπληροφόρηση, σύµφωνα µε την οποία η χώρα µας δεν διαθέτει επάρκεια σε φαρµακευτικά σκευάσµατα  που αφορούν τις εποχικές λοιµώξεις, οι οποίες βρίσκονται το τρέχον χρονικό διάστηµα σε έξαρση και στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, έδωσε  ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος, µε την ευρεία συναίνεση και την ειλικρινή συµφωνία όλων των πλευρών της αγοράς φαρµάκων της χώρας µας, ανέλαβε ήδη µια πολύ σηµαντική πρωτοβουλία.

Στόχος να αποκατασταθεί σταδιακά και σε εύλογο χρονικό διάστηµα η κατά το δυνατόν πιο πλήρης εφοδιαστική επάρκεια της αγοράς και να λάβει τέλος η ταλαιπωρία των πολιτών στην προσπάθειά τους να προµηθευτούν τα φάρµακά τους, ενώ ο αρµόδιος υπουργός διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καµία πρόσθετη οικονοµική επιβάρυνση των ασφαλισµένων. Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή εκπροσώπων των βιομηχανιών, των φαρμακευτικών επιχειρήσεων του ΕΟΦ κ.α.. κατά την οποία επιβεβαιώθηκε ότι  οι ελλείψεις φαρμάκων αποτελούν ένα παγκόσμιο πρόβλημα. 

Ο  κ. Πλεύρης έδωσε, µεταξύ άλλων, κατεπείγουσα όσο και αυστηρή εντολή προς τον πρόεδρο του ΕΟΦ, ∆ηµήτρη Φιλίππου, προκειµένου ο Οργανισµός να ζητήσει άµεσα και µετ’ επιτάσεως από τη διοίκηση του Ινστιτούτου Φαρµακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) το Ινστιτούτο να αναζητήσει και να εισαγάγει στη χώρα µας ικανές ποσότητες φαρµακευτικών σκευασµάτων που να αφορούν πολύ συγκεκριµένες δραστικές ουσίες.

Ας σημειωθεί ότι ήδη ο υπουργός από την πλευρά του έθεσε, µε ιδιαίτερη έµφαση, και στην Κοµισιόν το θέµα των πανευρωπαϊκών ελλείψεων φαρµάκων, µε σχετική επιστολή του προς την επίτροπο Υγείας της Ε.Ε., Στέλλα Κυριακίδου.