Από το 2024 τα τρυπάνια για φυσικό αέριο στα Γιάννενα!

on .

GEOTRYPANA PETRELAIO

• Πίσω θα πάνε χρονικά οι έρευνες για υδρογονάνθρακες στο χερσαίο οικόπεδο των Ιωαννίνων, οι οποίες ήταν αρχικά προγραμματισμένο να ξεκινήσουν το ερχόμενο καλοκαίρι. Τελικά, όπως όλα δείχνουν, η ερευνητική γεώτρηση θα γίνει μέσα στην επόμενη χρονιά, γεγονός που θα επηρεάσει και το χρόνο έναρξης των εξορύξεων, εφόσον αποδειχθεί ότι υπάρχει αξιόλογο κοίτασμα. 

Πάνω από χρόνος…

Στην καλύτερη περίπτωση, ακόμη κι εάν όλες οι διαδικασίες τηρηθούν στο ακέραιο, δίχως καθυστερήσεις, απαιτείται περισσότερος από ένας χρόνος για να πιάσει δουλειά το γεωτρύπανο. Όπως αναφέρει ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος», η ανάδοχος εταιρία «Energean» υπέβαλε 20 Δεκεμβρίου στην Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ, τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. H ΔΙΠΑ έχει περιθώριο ένα μήνα για να διαπιστώσει την πληρότητα του φακέλου, ενώ στη συνέχεια απαιτείται ένα οκτάμηνο για διαβούλευση και έγκριση. Άρα, για την έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) θα φτάσουμε στον Σεπτέμβριο, εάν φυσικά δεν υπάρξουν καθυστερήσεις λόγω των επικείμενων εθνικών εκλογών.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα πάντα με τον «Ο.Τ.». απαιτείται περίπου ένα εξάμηνο για την προετοιμασία του χώρου, την εξεύρεση του εξοπλισμού, τη χρηματοδότηση κλπ.. Επομένως, στην καλύτερη περίπτωση, το γεωτρύπανο θα μπει μπροστά το δεύτερο τρίμηνο του 2024. 

Πάντως, τα Γιάννενα παραμένουν το πιο προχωρημένο μπλοκ από όλες τις παραχωρήσεις, για το οποίο η κυβέρνηση είχε προγραμματίσει γεώτρηση εντός του έτους, ενώ οι ενδείξεις από τις γεωφυσικές έρευνες είναι ενθαρρυντικές για την ύπαρξη κοιτάσματος.

Στο μπλοκ Ιονίου

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον προηγούμενο μήνα η «Energean» ολοκλήρωσε τις τρισδιάστατες  σεισμικές έρευνες  στο μπλοκ 2 στο βορειοδυτικό Ιόνιο. Τα δεδομένα που αντλήθηκαν, σύμφωνα με την εταιρεία,  είναι ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας καθώς αποδίδουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εικόνα του υπεδάφους στην περιοχή. Η επεξεργασία και ερμηνεία τους, θα χρειαστεί αρκετούς μήνες, για να αξιολογηθούν το μέγεθος και οι προοπτικές του δυναμικού υδρογονανθράκων και των πιθανών αποθεμάτων.