Χρήσιμες συμβουλές για όσους δίνουν τη «μάχη» με τη γρίπη!

on .

GRIPH

• Σαρώνουν αυτή την περίοδο οι ιώσεις και ιδιαίτερα οι λοιμώξεις που σχετίζονται με το αναπνευστικό σύστημα με κυριότερη τη γρίπη, η οποία είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική λοίμωξη. Φυσικά, παρών εξακολουθεί να είναι και ο κορωνοϊός, ο οποίος κυρίως μεταδίδεται μέσω του συγχρωτισμού.

Όσον αφορά στα συμπτώματα της γρίπης, αυτά συνήθως διαρκούν περίπου μια εβδομάδα, αλλά τα πιο σοβαρά εμφανίζονται μόνο για δύο έως τρεις ημέρες. Οι ασθενείς ενδέχεται να συνεχίσουν να αισθάνονται κόπωση, αδυναμία και βήχα για άλλη μια εβδομάδα αφού έχουν αναρρώσει. Για να καταφέρουν όμως να τα ξεπεράσουν πιο γρήγορα και να επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους η ιστοσελίδα «Vita.gr» δίνει μία σειρά από συστάσεις και χρήσιμες συμβουλές. 

 Χρήσιμες συστάσεις

«Μείνετε στο σπίτι» είναι η πρώτη και βασικότερη σύσταση και αυτό επειδή το σώμα των ασθενών χρειάζεται χρόνο και ενέργεια για να καταπολεμήσει τον ιό της γρίπης, πράγμα που σημαίνει ότι η καθημερινή τους ρουτίνα θα πρέπει να μπει σε δεύτερη μοίρα.

«Μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να κάνετε μερικά ψώνια στο σούπερ μάρκετ ή να προλάβετε να βάλετε το πλυντήριο της εβδομάδας πριν να επιδεινωθούν τα συμπτώματά σας, ωστόσο αυτό δεν θα ωφελήσει τον οργανισμό σας. Εάν είναι δυνατόν αποφύγετε εξωτερικές υποχρεώσεις και δουλειές (εντός και εκτός σπιτιού) μέχρι να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα», συνιστά το «Vita.gr».

Όπως αναφέρει, εκτός του ότι αυτό βοηθάει κάποιον να αναρρώσει, η παραμονή στο σπίτι αποτρέπει επίσης τη μετάδοση της γρίπης σε άλλα άτομα στην κοινότητα ή στον χώρο εργασίας του, με την επισήμανση ότι η γρίπη μπορεί να είναι επικίνδυνη για τους μεγαλύτερους ενήλικες και τα μικρά παιδιά, επομένως είναι ζωτικής σημασίας να αποφεύγει κανείς την επαφή με άλλους ενώ είναι μεταδοτικός. 

Η ενυδάτωση «νικά»…

Ένα σύμπτωμα της γρίπης είναι ο υψηλός πυρετός, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε εφίδρωση. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίζει κανείς κρίσεις εμετού ή διάρροιας. Το σώμα χρειάζεται πολλά υγρά για να αντικαταστήσει αυτά που χάνει και ακόμη περισσότερα για να καταπολεμήσει τη μόλυνση. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το νερό είναι το καλύτερο, αλλά μπορεί επίσης ο ασθενής να πίνει αφεψήματα από βότανα ή τσάι με μέλι.

«Αυτά μπορεί να έχουν καταπραϋντική επίδραση στα συμπτώματά σας, ενώ σας κρατούν ενυδατωμένους. Δύο πράγματα που πρέπει πάντα να αποφεύγετε, όμως, είναι το αλκοόλ και η καφεΐνη», επισημαίνεται χαρακτηριστικά. 

 Κοιμηθείτε όσο μπορείτε!

Σύμφωνα πάντα με το «Vita.gr». ο ύπνος είναι το καλύτερο φάρμακο για το σώμα ενός ασθενή, ο οποίος δίνει μάχη με τη γρίπη. Το να παρακολουθεί τηλεόραση κουλουριασμένος στον καναπέ δεν είναι κακή ιδέα, αλλά να μην ξαγρυπνήσει. Συμβουλεύει λοιπόν: «Πηγαίνετε για ύπνο νωρίτερα από το συνηθισμένο και κοιμηθείτε για περισσότερες ώρες εάν μπορείτε. Μπορείτε επίσης να πάρετε έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας για να δώσετε στο σώμα σας περισσότερο χρόνο για να ανακάμψει» και προσθέτει πως η ξεκούραση και ο ύπνος μειώνουν επίσης τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών της γρίπης, όπως η πνευμονία.

Η αναπνοή…

Η ιστοσελίδα δίνει και ορισμένες συμβουλές για όσους έχουν βουλωμένη μύτη και βήχα με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Τι συστήνει; «Χρησιμοποιήστε ένα επιπλέον μαξιλάρι για να στηρίξετε το κεφάλι σας και να μειώσετε την πίεση στους κόλπους της μύτης. Κοιμηθείτε με έναν υγραντήρα στο δωμάτιο ώστε να μην ξεραθεί ο λαιμός σας. Κάντε ένα ζεστό ντους πριν τον ύπνο. Επιλέξτε τις σωστές τροφές». Όπως σημειώνει, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά παρέχουν σημαντικές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς καταπολεμά τον ιό. «Μπορεί να μην έχετε πολύ όρεξη, αλλά είναι ακόμα σημαντικό να τρώτε τακτικά γεύματα για να διατηρήσετε τη δύναμή σας», καταλήγει.