«Δώρα ζωής» για τέσσερις από έναν 18χρονο Αρτινό…

on .

DOREA ORGANON

• Πολύτιμα «δώρα ζωής» σε τέσσερις ασθενείς πρόσφερε η οικογένεια ενός άτυχου 18χρονου Αρτινού, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά σε τροχαίο στο Αγρίνιο και επί δέκα ημέρες, από τις 27 Δεκεμβρίου, νοσηλεύτηκε σε κρίσιμη κατάσταση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Άρτας.

Ο νεαρός διαπιστώθηκε από τους γιατρούς ότι έφερε μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη και, αφού ενημερώθηκε η οικογένειά του, τα ξημερώματα του Σαββάτου υλοποιήθηκε η επιθυμία της για δωρεά οργάνων. Στο πλαίσιο αυτό, στήθηκαν «γέφυρες ζωής». Τρεις ομάδες γιατρών από το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης και από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων έφτασαν στην Άρτα και έλαβαν την καρδιά, το ήπαρ και τους νεφρούς του 18χρονου, όργανα τα οποία μεταμοσχεύθηκαν σε συνανθρώπους μας με σοβαρά προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα, όπως έγινε χθες γνωστό, το ήπαρ του 18χρονου μεταμοσχεύθηκε σε έναν 44χρονο ασθενή με ηπατική ανεπάρκεια στο Ιπποκράτειο.

Στο Ιπποκράτειο μεταφέρθηκε και το ένα νεφρό του άτυχου νεαρού, ενώ το άλλο μεταφέρθηκε στο Π.Γ.Ν.Ι. και η καρδιά του στο Ωνάσειο, ώστε, μετά τους ελέγχους ιστοσυμβατότητας, να προχωρήσουν οι μεταμοσχεύσεις. 

Άλλη μία δωρεά…

Στο μεταξύ, σε τρία παιδιά ηλικίας από 11 ετών έως 5 μηνών έδωσε «δώρα ζωής» η οικογένεια του 6χρονου ο οποίος κατέληξε στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Πατρών όπου μεταφέρθηκε μετά την ανακοπή που υπέστη στο σπίτι του, στα Γρεβενά.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η διαδικασία λήψης των οργάνων του μικρού Θωμά ξεκίνησε τα ξημερώματα της Κυριακής από ομάδες γιατρών από την Ιταλία και την Ελλάδα και ολοκληρώθηκε χθες το πρωί. Συγκλονισμένοι από το μεγαλείο ψυχής που έδειξαν οι γονείς του, οι γιατροί που συμμετέχουν στο χειρουργείο τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αδικοχαμένου 6χρονου πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία αφαίρεσης των οργάνων τους.