Γρίπη και κορωνοϊός κάνουν «θραύση» στη χώρα μας

on .

GRIPH SYNAXI

• Αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και γρίπης στην χώρα μας καταγράφουν τα νέα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Στην έκθεση, γίνεται ανασκόπηση των διαθέσιμων επιδημιολογικών δεδομένων των συστημάτων επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος την τελευταία εβδομάδα του περασμένου έτους. Πιο αναλυτικά:

Γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου).  Kαταγράφηκε περαιτέρω αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα στην κοινότητα, η οποία αφορούσε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, όπου ο αριθμός γριπωδών συνδρομών ανά 1.000 επισκέψεις ξεπέρασε τον αντίστοιχο αριθμό για την περίοδο 2019-2020 (προ πανδημίας)

Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19. Ο  αριθμός των εισαγωγών για COVID-19 παρουσίασε αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι το τέλος της εβδομάδας είναι 119. Καταγράφηκαν 141 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 84 έτη. Τέλος, η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε 3 από τις 8 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ιός της γρίπης. Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε περαιτέρω αύξηση. Καταγράφηκε ένα νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, που αφορούσε νοσηλευόμενο σε ΜΕΘ και τρεις νέοι θάνατοι. Συνολικά τις τους τελευταίους μήνες νοσηλεύτηκαν 27 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν έξι θάνατοι ασθενών με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV. Η θετικότητα παρουσιάζει ελαφρά μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα σε δείγμα από μαζικές δειγματοληψίες στην κοινότητα.