Κόμβος τα Γιάννενα για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη!

on .

KOMBOS

• Tεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης σε τουριστικό, εμπορικό και επιχειρηματικό επίπεδο θα δημιουργήσει η μετατροπή των Ιωαννίνων αλλά και ολόκληρης της Ηπείρου σε έναν από τους σημαντικότερους κόμβους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Αυτό εκτιμά η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων με πρωτοβουλία του Προέδρου της οποίας Στάθη Σιούτη, δημιουργήθηκε ένα βίντεο όπου αναφέρονται εκείνοι οι παράγοντες που θα οδηγήσουν την ευρύτερη περιοχή σε αυτή την ανάπτυξη. 

Όπως επισημαίνεται, εξαιρετική σημασία έχει η προσβασιμότητα, με δεδομένο πως επιτρέπει τη μαζική και εύκολη ροή επισκεπτών και τη μεταφορά αγαθών. 

Ως προς τους οδικούς άξονες, τα Γιάννενα εκτιμά πως θα αποτελέσουν σταυροδρόμι τριών διεθνών οδικών αξόνων. Πρόκειται για την Ιόνια Οδό, την Εγνατία και τον Παραδριατικό άξονα, που θα ενώσει την Ήπειρο και το Νομό Ιωαννίνων με τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη.

Η Ένωση Ξενοδόχων σημειώνει ότι σημαντική ανάπτυξη στην περιοχή μας θα επιφέρουν ο άξονας Ιόνια – Κακαβιά, η δημοπράτηση του οποίου αναμένεται εντός του 2023. Αυτός, όπως τονίζει, θα προσδώσει άμεσα προστιθέμενη αξία στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου, της επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων, των μεταφορών και του Real Estate. Επίσης, κάνει αναφορά στον αυτοκινητόδρομο Ε65 που συνολικά θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2024, αλλά και στην Αμβρακία Οδό, η οποία θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2023. 

Τα αεροδρόμια

Παράλληλα, υπενθυμίζει πως σε απόσταση 100 χιλιομέτρων λειτουργούν δύο διεθνή αεροδρόμια, αυτά των Ιωαννίνων και του Ακτίου και σε μόλις 45 λεπτά βρίσκεται το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, το οποίο διακινεί ετησίως 2,5 εκατομμύρια επιβάτες και περίπου 250.000 φορτηγά, ενώ μέσω αυτού είναι δυνατή η προσέλκυση πολλών κρουαζιερόπλοιων.

Αναφορικά με το Διεθνές Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, η Ένωση επαναλαμβάνει πως αποτελεί πύλη εισόδου και εξόδου στη Βορειοδυτική Ελλάδα, βρίσκεται στη συμβολή τριών διεθνών οδικών αξόνων και στην καρδιά της ραγδαίας ανερχόμενης ενδοχώρας της Ηπείρου. Επικαλείται μάλιστα τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία το 2022 η διακίνηση επιβατών αυξήθηκε κατά 110% και οι μετακινήσεις αεροσκαφών κατά 11%, σε σύγκριση με τους αντίστοιχους μήνες του 2021. 

Υδατοδρόμιο, τρένο…

Προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών μπορεί να επιτευχθεί και μέσα από τα υδατοδρόμια όπως επισημαίνεται στο βίντεο της Ένωσης Ξενοδόχων, όπου υπενθυμίζεται πως αποτελεί στόχο στην επόμενη πενταετία να αδειοδοτηθούν περί τα 150 στη χώρα μας, δημιουργώντας έτσι το μεγαλύτερο δίκτυο σε όλη την Ευρώπη. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και εκείνο της λίμνης των Ιωαννίνων, ενώ αναμένεται η εκδήλωση επιχειρηματικού ενδιαφέροντος για την έναρξη πτητικών προγραμμάτων.

Τέλος, τονίζεται πως η Σιδηροδρομική Εγνατία θα ενώσει την Αλεξανδρούπολη με την Ηγουμενίτσα. Το έργο περιλαμβάνει αναβαθμίσεις κομματιών υπαρχουσών συνδέσεων καθώς και τη δημιουργία νέας σύνδεσης, αυτής της Καλαμπάκας με τα Γιάννενα και την Ηγουμενίτσα.