«Τοξική» λόγω αιθαλομίχλης η ατμόσφαιρα στα Γιάννενα!

on .

AITHALOMIXLH

• Κάθε προηγούμενο ρεκόρ σπάει φέτος η συγκέντρωση των μικροσωματιδίων που δημιουργούν το φαινόμενο της αιθαλομίχλης στο Λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Αυτό χάρη στις καιρικές συνθήκες, ιδιαίτερα την παρατεταμένη ανομβρία, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι τζάκια και σόμπες καίνε αυτό το διάστημα στο… φουλ!

Όπως ανέφερε χθες στον «Π.Λ.» ο καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρης Μπαρτζώκας, την Πρωτοχρονιά η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων στην πόλη έσπασε όλα τα ρεκόρ, καθώς η μέση ημερήσια τιμή της έφτασε τα 208 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, τη στιγμή που το όριο ασφαλείας είναι τα 50 μικρογραμμάρια! Μάλιστα, στις 9 το βράδυ της ίδιας ημέρας η μέγιστη ωριαία τιμή άγγιξε τα 464 μικρογραμμάρια! Το ίδιο φαινόμενο παρατηρήθηκε και ανήμερα των Χριστουγέννων, για ευνόητους λόγους. 

Τρεις παράγοντες…

Σύμφωνα με τον κ. Μπαρτζώκα, τρεις είναι οι μετεωρολογικοί παράγοντες που προκαλούν την αιθαλομίχλη. Η άπνοια, η υγρασία και η απουσία βροχής και αυτοί θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. 

Αυτό το τελευταίο, μάλιστα, η ανομβρία, απασχολεί ιδιαίτερα τη ΔΕΥΑΙ, όπως τόνισε με την ιδιότητα του Προέδρου της, καθώς επηρεάζει αρνητικά τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής μας. «Με φοβίζει το γεγονός ότι οι κορυφές των γύρω βουνών, αν και είμαστε στο μέσον του χειμώνα, δεν έχουν χιόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά. Έκανε πάντως γνωστό ότι η ΔΕΥΑΙ προκειμένου να αντιμετωπίσει δυσάρεστες εκπλήξεις στο μέλλον, προχώρησε στην ανόρυξη νέας γεώτρησης, της τέταρτης συνολικά, στους Λογγάδες. Ήδη ολοκληρώθηκε επιτυχώς η διάτρηση του εδάφους στα 183 μέτρα και άρχισε η σωλήνωση.

 Μην ασκείστε

Τα αιωρούμενα μικροσωματίδια που απαρτίζουν την αιθαλομίχλη είναι επικίνδυνα για την υγεία μας, καθώς, όπως εξήγησε ο καθηγητής, τα δύο τρία του συνόλου τους είναι λεπτόκοκκα και εισπνέονται κανονικά από τον άνθρωπο. Για το λόγο αυτό συνέστησε να αποφεύγεται η σωματική άσκηση στην ύπαιθρο μεσημέρι, απόγευμα και βράδυ που είναι υψηλές οι συγκεντρώσεις. 

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι στα Γιάννενα σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν πρέπει να παρατηρούνται υψηλότερες των ορίων συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων για πάνω από 35 ημέρες τον χρόνο. 

Πέρυσι αυτό το όριο ξεπεράστηκε ελαφρώς, με 37 ημέρες στο «κόκκινο». Φέτος, ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες φαίνεται πως θα οδηγήσουν σε καινούριο ρεκόρ ημερών με έντονη αιθαλομίχλη στην ατμόσφαιρα της πόλης. 

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ