Πολλά τα έργα και όλα καλώς καμωμένα κατά τον Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη!

on .

KAXRIMANHS DEK 2022

• Σ’ ένα «μίνι» απολογισμό έργων προχώρησε χθες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, λίγες ώρες πριν αποχαιρετίσουμε μια ομολογουμένως πολύ δύσκολη χρονιά από πολλές απόψεις (πόλεμος, ακρίβεια, αβεβαιότητα…). 

Αλλά και σε επίπεδο τοπικό δεν έλειψαν τα διάφορα… παρατράγουδα με πολλές φορές πρωταγωνίστρια την Περιφερειακή αρχή, για θέματα όπως η διαχείριση απορριμμάτων, η περιβαλλοντική καταστροφή στο Λούρο, το Κλειστό Ξιφασκίας κ.α., που προκάλεσαν έντονες αντιπαραθέσεις στο περιφερειακό συμβούλιο. 

Ο Αλ. Καχριμάνης πάντως, κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, φάνηκε ικανοποιημένος από τις παρεμβάσεις που έγιναν κατά την διάρκεια του 2022, καθώς όπως ανέφερε και στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του «Ως Περιφερειακή Αρχή, είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι για τη θετική κρίση του κόσμου. Παρά τις δυσκολίες συνεχίσαμε τις μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις που έχει ανάγκη αυτός ο τόπος, δρομολογήσαμε νέα μεγάλα έργα, έχουμε σε εξέλιξη σημαντικές πρωτοβουλίες».

Ιεραρχώντας τα μεγάλα έργα της προηγούμενης χρονιάς, ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε «άλμα» τη δουλειά που έγινε για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, τονίζοντας πως όταν κατασκευαστεί θα αλλάξει τα δεδομένα όλης της Ηπείρου και της ευρύτερης περιοχής, επιτρέποντας σε νέους επιστήμονες, που τα προηγούμενα χρόνια έφυγαν από την περιοχή για μια καλύτερη τύχη, να επιστρέψουν  και να είναι χρήσιμοι στον τόπο τους!

Το δεύτερο μεγάλο έργο που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης είναι η οδός Νιάρχου, που συνδέει την πόλη των Ιωαννίνων με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Μάλιστα όπως αποκάλυψε χθες ο Αλ. Καχριμάνης, τα δύο αυτά έργα (Πάρκο Τεχνολογία και οδός Νιάρχου) έχουν προταθεί σε πανελλήνιο διαγωνισμό για τα καλύτερα έργα της χρονιάς.

Το Κλειστό Ξιφασκίας 

Στα μεγάλα έργα ο Αλ. Καχριμάνης συμπεριέλαβε και το πρώην Κλειστό Ξιφασκίας, χαρακτηρίζοντας «πρωτοπορία» το γεγονός ότι η Περιφερειακή Αρχή, πέτυχε να πάρει τον σιδερένιο σκελετό, που μπορεί να έχει πολλές χρήσιμες δράσεις και για όλες τις αθλοπαιδιές, αλλά και για όλες τις εκθέσεις ως εκθεσιακό κέντρο. Βέβαια, πρόκειται για ένα έργο που είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, ενώ να σημειωθεί ότι δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την εγκατάστασή του!

Η Πολιτική Προστασία 

Ο Περιφερειάρχης εξήρε το έργο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου, υπογραμμίζοντας ότι χάρη στις έγκαιρες παρεμβάσεις που είχαν γίνει περιορίστηκε η έκταση των ζημιών, σε σύγκριση με ο,τι είχε συμβεί στη γειτονική Καρδίτσα. Συνολικά οι ζημιές στην Ήπειρο ανήλθαν περίπου σε 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων η Περιφέρεια έχει λάβει ως ενίσχυση από την Πολιτεία 12,5 εκατ. ευρώ. 

Αναφέρθηκε επίσης στις παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας που ξεκίνησε η Περιφερειακή Αρχή, με την δημοπράτηση κυκλικών κόμβων και άλλων έργων στο σύνολο της Ηπείρου. 

Άλλα έργα

Ειδική αναφορά έκανε στην κατασκευή του άξονα σύνδεσης της Ιόνιας Οδού με τα Τζουμέρκα, από Α/Κ Τερόβου της Ιόνιας Οδού (επί της 7ης Επαρχιακής Οδού Ιωαννίνων — Πηγαδιών) με την 2η Επαρχιακή Οδό Ιωαννίνων — Γέφυρα Πλάκας, αλλά και στη κατασκευή της νέας γέφυρας στην περιοχή της Πλάκας, που πλέον δεν θα είναι μονόδρομος. 

Στον τομέα του Πολιτισμού, ο Περιφερειάρχης προέταξε την ολοκλήρωση της μελέτης για το Τζαμί Καλούτσανης, η οποία παραδόθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού για να τη δημοπρατήσει, αναφέρθηκε στην επικείμενη δημοπράτηση του Ιμαρέτ Άρτας, αλλά και στη πρωτοβουλία που είναι σε εξέλιξη για την εκπόνηση Master Plan για την περιοχή του Σουλίου.

Σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την Π.Ε. Θεσπρωτίας σύμφωνα με τον Αλ. Καχριμάνη είναι η σύνδεση της Εγνατίας Οδού με το ΒΙΟΠΑΘΕ. 

Σπουδαίο είναι, σύμφωνα με τον Αλ. Καχριμάνη και το έργο για την παράκαμψη της Αρχαίας Νικόπολης: Ετοιμάζεται ο φάκελος για ένταξη στα μνημεία της Unesco, ενώ πολύ καλά πάει και η υπόθεση ένταξης στον κατάλογο Πολιτιστικών Τοπίων Unesco και του Ζαγορίου. 

Για το νέο χρόνο, ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης πολλών έργων που χρηματοδοτούνται από τα διασυνοριακά προγράμματα, όπως είναι των Ιαματικών Λουτρών σε Χανόπουλο  Άρτας, Πρέβεζα, Κόνιτσα, αλλά και για τα νοσοκομεία. Επίσης αναφέρθηκε και στο νέο έργο που προωθείται για την κατασκευή βιολογικού καθαρισμού στο Καναλάκι του Δήμου Πάργας.

Τα απορρίμματα

Από τον χθεσινό απολογισμό του δεν έλειψε το καυτό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, θέμα για το οποίο ως γνωστόν χύθηκε πολύ μελάνι. Εμείς κάναμε- είπε- το καθήκον μας έναντι των δημοτών μας. Στην τελευταία συνάντηση που έγινε στο Υπουργείο Ανάπτυξης αποδείχτηκε πόσο δίκιο είχαμε με το θέμα των ΣΜΑ. Πρέπει να κλείσει η δοκιμαστική λειτουργία τους και στη συνέχεια να τους αναλάβουν οι Δήμοι, μέσω του ΦΟΔΣΑ. 

Για αγροτικά ζητήματα

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και σε ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος για τους αγρότες. Μεταξύ άλλων, ανέφερε: «κάναμε μεγάλη δουλειά στα θέματα του πρωτογενούς τομέα. Βλέπετε αυτές τις ημέρες έφτασαν στον Εισαγγελέα υποθέσεις για βοσκοτόπους χωρίς ζώα, ή αρόσιμη γη χωρίς άροτρα. Αυτή ήταν μια δουλειά που γινόταν για  παρά πολλά χρόνια. Είδαμε το ζήτημα και στην περιοχή μας, είχαμε μια συνεχή επαφή και  με τις οργανώσεις, όπως με την Ένωση, βρήκαμε και τα χαρτιά αυτών που έλεγαν ότι είχαν εκτάσεις στο Γράμμο, κινητοποιήθηκε το κράτος και όλη η διαδικασία εντάχθηκε πλέον στο σύστημα gov.gr».

 Η σύνδεση Γιάννενα-Κακαβιά

Αναφερόμενος στο άλλο μεγάλο έργο υποδομής, τον οδικό άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά, ο Αλ. Καχριμάνης εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα δημοπρατηθεί μέχρι το τέλος του ερχόμενου Ιανουαρίου, στηριζόμενος – όπως είπε - στην ενημέρωση που έχει από τον Υφυπουργό Υποδομών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων ο Περιφερειάρχης είπε ότι ήδη έχει προχωρήσει το θέμα των απαλλοτριώσεων και  έχει υπογραφεί η περιβαλλοντική μελέτη.