Έρχεται «τσουνάμι» γρίπης τον Ιανουάριο!

on .

GRIPH SYNAXI

• Με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων μέχρι και για τετραπλασιασμό των κρουσμάτων γρίπης μέσα στον Ιανουάριο και με αβέβαιη την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού μετά την έξαρση που σημειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες στην Κίνα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε πολλές άλλες χώρες υπάρχει κινητικότητα ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που προέκυψε με τις ελλείψεις παιδιατρικών και αντιπυρετικών -κυρίως- φαρμάκων. 

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης  τόνισε χθες πως το πρόβλημα παρουσιάζεται σε όλη την Ευρώπη λόγω της μεγάλης έξαρσης των λοιμώξεων και σχετίζεται με την έλλειψη παραγωγής. «Τα φάρμακα που λείπουν, ανέφερε, δεν είναι φάρμακα που παράγονται στην Ελλάδα, αλλά εισάγονται στην Ελλάδα…και οι παράλληλες εξαγωγές αφορούν εισαγόμενα φάρμακα κατά βάση, δηλαδή οι φαρμακαποθήκες αντί να τα δίνουν στην αγορά, τα πουλάνε ξανά έξω».

Ο υπουργός εξήγησε πως ως χώρα δεν μπορούμε να επέμβουμε στο κομμάτι της παραγωγής, παρά μόνο να κάνουμε μεγαλύτερες παραγγελίες και σε ό,τι αφορά τις παράλληλες εξαγωγές έχουν απαγορευτεί από τον Μάρτιο.

Τόνισε επίσης πως το πρόβλημα της έλλειψης παρατηρείται στην κοινότητα και όχι στα νοσοκομεία.

Ο Υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία ότι μέσα στον Ιανουάριο θα γίνει η ομαλοποίηση του προβλήματος, ενώ ως επιπλέον «επιβάρυνση» της κατάστασης ανέφερε τη συνταγογράφηση περισσότερων αντιβιώσεων από όσες χρειάζονται προκειμένου να «στοκάρουν» για να μην έχουν πρόβλημα μετά. 

Ανησυχητικές εκτιμήσεις

Όπως προαναφέρθηκε ανησυχητικές είναι οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη των ιώσεων και ειδικά της γρίπης μέσα στον Ιανουάριο. Ο καθηγητής  Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ συμβουλεύει τον κόσμο να προφυλάσσεται με μέτρα όπως η μάσκα και ο καθαρισμός των χεριών και εκφράζει τον φόβο για τσουνάμι γρίπης το επόμενο διάστημα. «Αυτή τη στιγμή έχουμε 25.000 με 30.000 νέα κρούσματα γρίπης καθημερινά στον ελληνικό πληθυσμό, πιθανότατα μέσα στο Γενάρη να φτάσουμε τα 80, 90 και 100.000 κρούσματα. Είναι αριθμοί που τρομάζουν, καθότι μέσα σε αυτά τα χιλιάδες κρούσματα θα βρεθούν και 1.000, 1.500 που θα χρειαστεί καθημερινά να τα φροντίσουμε στα νοσοκομεία. Επομένως, πρέπει να προετοιμαστούμε και όσοι δεν έχουμε κάνει το εμβόλιο να το κάνουμε, ώστε ατομικά να περάσουμε τη νόσο ελαφρότερα και συλλογικά. Να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε υγειονομικά το τσουνάμι αυτό της γρίπης που αναμένεται», υπογράμμισε. 

Ο κ. Τζανάκης πρόσθεσε ότι «περίπου οι μισοί Έλληνες είτε βήχουν, είτε έχουν καταρροή, είτε έχουν ταλαιπωρία από τις ιώσεις, με κύριο εκπρόσωπο πλέον τη γρίπη που έχει πάρει "κεφάλι” από τον Covid, ο οποίος είναι δεύτερος σε συχνότητα και λιγάκι πιο ήπιος στις περισσότερες των περιπτώσεων, ενώ στα μικρά παιδιά αλλά και σε αρκετούς ευάλωτους μεγάλους πολύ μεγάλη ζημιά και ταλαιπωρία κάνει ο RSV. Συγκεκριμένα, σε όσους ενήλικες έχω διαγνώσει αυτή τη νόσο, όλοι ακολουθούν μία περίοδο 15 – 20 ημερών με ένα τρομακτικό και πολύ επώδυνο και επίπονο βήχα, ο οποίος τους χαλάει την ποιότητα ζωής».

Όσον αφορά στον κορωνοϊό, ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι τα νέα από την Κίνα δεν είναι καθόλου καλά, εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν θα προκύψουν νέα στελέχη που να μας βάλουν «πάλι να αρχίσουμε από την αρχή». «Ελπίζω  ότι ο κορωνοϊός θα εξελιχθεί στην Κίνα, όπως εξελίσσεται σε μας σαν μια ήπια αναπνευστική αρρώστια. Ένα απλό κρυολόγημα, το οποίο έχει επιπτώσεις μόνο στους υπερήλικες και σε όσους είναι ανοσολογικά ευάλωτοι» σημείωσε.

Τέλος, για τα εμβόλια της γρίπης τόνισε ότι έχουν πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα στο να σε προφυλάξουν από την εκδήλωση βαρείας νόσου.