Η αιθαλομίχλη «πνίγει» και πάλι το Λεκανοπέδιο!

on .

AITHALOMIXLH

• Η αιθαλομίχλη έκανε και πάλι αισθητή την παρουσία της την τελευταία εβδομάδα στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. 

Όπως ανακοίνωσε χθες η Περιφέρεια Ηπείρου για έξι συνεχόμενες ημέρες οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων ξεπέρασαν το επιτρεπτό όριο των 50mg/m3, ενώ το τετραήμερο από Παρασκευή μέχρι και τη Δευτέρα η μέση ημερήσια τιμή ήταν 100 50mg/m3, με τις συγκεντρώσεις να είναι πολύ υψηλές τις βραδινές ώρες. Το πρόβλημα έχει την αφετηρία του στην άπνοια και στην αυξημένη χρήση τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και βιομάζας και οι κίνδυνοι για τη Δημόσια Υγεία είναι πολύ μεγάλοι- κυρίως για άτομα που υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα, για αυτό και απευθύνονται συστάσεις για περιορισμό της σωματικής άσκησης και γενικά των δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους. 

Οι καιρικές συνθήκες δεν φαίνεται με τα χθεσινά δεδομένα να βοηθούν στη μείωση της ρύπανσης τις επόμενες τρεις – τέσσερις ημέρες (με ένα μικρό διάλειμμα ίσως την Πέμπτη μετά το μεσημέρι και μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής). Σύμφωνα μάλιστα και με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, οι μετεωρολογικές συνθήκες δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν σήμερα και αύριο τις πρωινές ώρες, και για αυτό απευθύνονται συστάσεις στα άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα, στους καρδιοπαθείς στα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών να περιορίζουν την παραμονή τους σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης συστήνεται η αποφυγή της χρήσης τζακιών και θερμαστρών στερεών καυσίμων ή και βιομάζας, ενώ για τους καυστήρες πετρελαίου συστήνεται ανώτατη θερμοκρασία οι 18 βαθμοί. Τέλος ανακοινώθηκε η απαγόρευση οποιασδήποτε καύσης σε ανοικτούς χώρους.

Ο ίδιος καιρός 

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις ο ίδιος καιρός (ως προς την ομίχλη και την άπνοια) θα διατηρηθεί έως και το Σάββατο και ίσως υπάρξει πιο καθαρή «εικόνα» και ατμόσφαιρα την Πρωτοχρονιά. Η θερμοκρασία σήμερα αναμένεται να κυμανθεί από 2 έως 12 βαθμοί, αύριο και την Παρασκευή από 2 έως 11 βαθμοί, το Σάββατο από -1 μέχρι 12 βαθμοί και την Πρωτοχρονιά από 2 έως 14 βαθμοί. Πάντως σε αντίθεση με την ομίχλη και την αιθαλομίχλη που επικρατεί το τελευταίο δεκαήμερο στο Λεκανοπέδιο, στον υπόλοιπο Νομό υπάρχει απόλυτη καθαρότητα της ατμόσφαιρας με ηλιοφάνεια.