Επείγει η επέκταση του Δημοτικού Κοιμητηρίου

on .

NEKROTAFEIO KOPANON

• Άταφη για πέντε ημέρες παρέμεινε η σορός γυναίκας που έχασε τη ζωή της σε νοσοκομείο των Ιωαννίνων! 

Ο λόγος, δεν υπήρχε ελεύθερος τάφος στο Δημοτικό Νεκροταφείο του Αγίου Νικολάου Κοπάνων. Τελικά αυτός βρέθηκε και η κηδεία της μακαρίτισσας- που όλο αυτό το διάστημα ήταν σε ψυγείο- τελέστηκε χθες. Εδώ βέβαια δεν ισχύει «το τέλος καλά, όλα καλά», αλλά  γίνεται λόγος  για τραγικό τέλος και για μια τραγική ιστορία, που έρχεται από το παρελθόν. 

Αυτή δεν είναι άλλη από τη διαχρονική αδυναμία όλων των Δημοτικών Αρχών που «πέρασαν» από το Δήμο Ιωαννιτών- τουλάχιστον τα τελευταία 20 με 25 χρόνια – που δεν μπόρεσαν να δρομολογήσουν, είτε την επέκταση του σημερινού Δημοτικού Νεκροταφείου, είτε να εξεύρουν άλλη έκταση, ώστε να χρησιμοποιηθεί για αυτό το σκοπό. 

Ο «Πρωινός Λόγος» έχει αναδείξει αρκετές φορές το θέμα αυτό, χωρίς όμως αποτέλεσμα.  Επί δημαρχίας Ν. Γκόντα είχε ανοίξει μια τέτοια συζήτηση, αλλά στη συνέχεια οι επόμενες Δημοτικές Αρχές – όταν και το πρόβλημα άρχισε να γίνεται ακόμη πιο οξύ- δεν μπόρεσαν να πάρουν ουσιαστική πρωτοβουλία για την επίλυσή του. 

Με δεδομένο μάλιστα ότι ανάλογη πίεση υπάρχει και στα άλλα δύο κοιμητήρια εντός της πόλης, της Περιβλέπτου και της Ανατολής (που τα διαχειρίζονται οι ενορίες), ο Δήμος Ιωαννιτών είναι ο μόνος που μπορεί να βρει και έκταση, αλλά και να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις για τη χωροθέτηση ενός νέου Κοιμητηρίου. Η κωλυσιεργία που υπάρχει εντοπίζεται κυρίως στο φόβο των αντιδράσεων, όμως λένε άτομα που έχουν συγγενείς ενταφιασμένους στο Κοιμητήριο του Αγίου Νικολάου Κοπάνων θα μπορούσαν να εξετάσουν διάφορες λύσεις που φαίνονται εφικτές. Να εξεταστεί κατά πρώτον, εάν μπορεί να γίνει επέκταση του σημερινού κοιμητηρίου σε όμορη έκταση την οποία θα μπορούσε να αγοράσει ο Δήμος Ιωαννιτών. Και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε ας αναζητήσει έκταση σε άλλη κοντινή περιοχή. 

Κάθε ημέρα που περνάει κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη διαχείριση αυτού του μεγάλου προβλήματος, που είναι σίγουρο ότι θα οξύνεται ακόμη περισσότερο και από την τάση που υπάρχει τελευταία να μη  μεταφέρονται για ταφή στα χωριά τους ή και στη γειτονική Αλβανία νεκροί που αποβιώνουν στα Γιάννενα, αλλά να αναζητείται χώρος στα νεκροταφεία της πόλης. 

Η Δημοτική Αρχή, αλλά και οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης οφείλουν να αντιληφθούν το πρόβλημα που υπάρχει, το οποίο δεν προσφέρεται ούτε για την παραμικρή αντιπαλότητα ή πολιτική εκμετάλλευση και να καθίσουν να βρουν από κοινού μια λύση. Κι αυτό πρέπει να γίνει άμεσα.