Μελετήθηκε η υδρολογία της Δρακόλιμνης Τύμφης

on .

DRAKOLIMNH MELETH

• Με ειδική αποστολή στην Δρακόλιμνη Τύμφης γιόρτασε φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Βουνού το Γεωπάρκο Βίκου – Αώου, ένα από τα 177 Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO.

Σε αυτή συμμετείχαν ερευνητές, εθελοντές και τον συντονιστή του Γεωπάρκου, με σκοπό τη συλλογή των  δεδομένων που κατέγραψαν ο υποβρύχιος και ο μετεωρολογικός σταθμός, οι οποίοι είχαν εγκατασταθεί στη Δρακόλιμνη από την εθελοντική ερευνητική ομάδα  «Λιμνάδες» (LiMnADs Project), σε συνεργασία με το Γεωπάρκο Βίκου-Αώου και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, δύο μήνες νωρίτερα, στις 6 Οκτωβρίου (ημέρα που συμπίπτει με την Παγκόσμια ημέρα Γεωποικιλότητας). 

Στο πλαίσιο αυτό καταγράφηκε για πρώτη φορά μία ευρεία γκάμα δεδομένων σχετικά με την -άγνωστη έως τώρα- υδρολογία της Δρακόλιμνης Τύμφης και των μετεωρολογικών συνθηκών στον περίγυρό της και έγινε η συντήρηση του εξοπλισμού ώστε οι καταγραφές να συνεχιστούν και τον υπόλοιπο χειμώνα. 

Απώτερος σκοπός του εγχειρήματος αυτού είναι να γίνει κατανοητός ο τρόπος λειτουργίας του σπάνιου οικοσυστήματος  της Δρακόλιμνης και να διαπιστωθεί εάν και με ποιον τρόπο αυτό επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες που προέρχονται από ανθρωπογενείς δραστηριότητες ή από άλλες αιτίες που ενδεχομένως σχετίζονται με παγκόσμια φαινόμενα και αλλαγές (π.χ. κλιματική κρίση).