Προέχει η λειτουργία όλων των δομών της «Κιβωτού»

on .

KIBOTOS TOY KOSMOY 1

• Η δημόσια τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τις εξελίξεις στην «Κιβωτό του Κόσμου», ότι πρόκειται για «στενάχωρη ιστορία» απηχεί τη θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, οι οποίοι είχαν σχηματίσει άλλη εικόνα για το έργο της και τώρα γίνονται θεατές ενός «σώου» που κανένας δεν γνωρίζει τι βάθος έχει και τι τελικά ισχύει από τις αλλεπάλληλες καταγγελίες και δημόσιες τοποθετήσεις. 

Οι ανακριτικές αρχές έχουν αναλάβει δράση για τη διαλεύκανση όλων των επίσημων καταγγελιών, οι Ελεγκτικές Υπηρεσίες θα δώσουν απαντήσεις για την οικονομική διαχείριση και  η Δικαιοσύνη είναι εκείνη που θα αποφανθεί αν και ποιοι είναι ένοχοι, οι ευθύνες είναι βέβαιο ότι θα αποδοθούν, όμως αυτή είναι μια διαδικασία που θα τραβήξει σε βάθος χρόνου. 

Το άμεσο πρόβλημα που καλούνται να λύσουν η Πολιτεία και το νεοδιορισθέν Διοικητικό Συμβούλιο είναι το πιο ουσιαστικό και αφορά το μέλλον της Οργάνωσης. Η προσωρινή Πρόεδρος κ. Αλεξάνδρα Μαρτίνου στις πρώτες δηλώσεις της μετά το διορισμό της στο Δ.Σ. της «Κιβωτού», ήταν σαφέστατη: Αφού διαχώρισε το νομικό ζήτημα που έχει αναλάβει η Δικαιοσύνη, τόνισε ότι εκείνο που προέχει είναι να συνεχίσει να λειτουργεί η «Κιβωτός» με όλες τις δομές της και να μην υπάρξει πρόβλημα με κανένα παιδί. «Ο στόχος μας είναι να προχωρήσει η καθημερινότητα και όλα τα παιδιά να ζούνε πως πρέπει με τις συνθήκες που τους αρμόζει», δήλωσε η κ. Μαρτίνου. 

Η τοποθέτηση αυτή της κ. Μαρτίνου ηρέμησε σε ένα μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες που υπήρχαν την τελευταία εβδομάδα στις δομές της «Κιβωτού» και ιδιαίτερα σε αυτές της Πωγωνιανής και της Κόνιτσας, τόσο για το μέλλον αυτών, όσο και για το που θα καταλήξουν τα παιδιά που φιλοξενούνται σε αυτές.

Η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού

Το διπλό στόχο να εξεταστούν σε βάθος όλα όσα λέγονται, αλλά και να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία της «Κιβωτού» ευελπιστεί η Κυβέρνηση να υπηρετήσει το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο, στο οποίο τοποθετήθηκαν προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους και επιστημονικής κατάρτισης. «Είναι άτομα με πολύ υψηλό κύρος και γνώση της παιδικής προστασίας ώστε να εξορθολογιστεί η λειτουργία της δομής αυτής», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, για να προσθέσει, ότι «δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε την κοινωνία των πολιτών, αλλά θέλουμε όποιος παρέχει ένα τέτοιο κρίσιμο έργο που αφορά τα παιδιά, να πληροί πολύ υψηλές προδιαγραφές». 

Πρόθεση της Κυβέρνησης και του διορισθέντος Διοικητικού Συμβουλίου είναι να ξεκαθαριστούν το ταχύτερο δυνατό τα διαχειριστικά θέματα, ώστε να μην υπάρχουν σκιές και να συνεχίσει τη λειτουργία της η «Κιβωτός». Το πρώτο βήμα θα είναι η ο ενδελεχής διαχειριστικός έλεγχος για να γνωρίζει το Δ.Σ. την κατάσταση που καλούνται να αντιμετωπίσουν και το δεύτερο βήμα η οργάνωση της καθημερινότητας στις δομές της, ώστε να μη διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία τους. Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη τις τελευταίες 24ωρες έχουν προχωρήσει σε έλεγχο των λογιστικών βιβλίων στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, χωρίς να υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida.gr τα πρώτα ευρήματα από τον έλεγχο στην «Κιβωτό του Κόσμου» έδειξαν πως πρόκειται για Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ), με την πρεσβυτέρα, Σταματία Γεωργαντή, να κατέχει το 50%, και το υπόλοιπο ποσοστό (50%) να είναι στο όνομα της 86χρονης μητέρας του πατέρα Αντώνιου, η οποία μένει μόνιμα στη Χίο. 

Έλεγχος σε βάθος

Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόθεση του Δ.Σ. είναι να επιστρατευτούν τις επόμενες μέρες έμπειρα στελέχη διοίκησης και παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, με τα οποία αρκετά μέλη του Δ.Σ. διαθέτουν επαφή λόγω της πρότερης ενασχόλησής τους με κοινωφελή ιδρύματα. Παράλληλα και με δεδομένο ότι η χρονιά τελειώνει, το νέο Δ.Σ. θα πρέπει να δει τι μέλλει γενέσθαι και με τους οικονομικούς πόρους για τη λειτουργία της «Κιβωτού», οι οποίοι προέρχονται σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα από ιδιωτικές χορηγίες. 

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτηση του π. Αντωνίου και της Πρεσβυτέρας και Προέδρου μέχρι προχθές του Δ.Σ. της «Κιβωτού» για όσα αποκαλύπτονται ή όσα καταγγέλλονται σε βάρος τους.