«Τονωτική» ένεση 89 εκ. ευρώ για τους κτηνοτρόφους μας

on .

AGELADES TROFH

• «Ανάσα» ενόψει του δύσκολου χειμώνα αναμένεται να πάρουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, καθώς εντός του Δεκεμβρίου αναμένεται να λάβουν την ενίσχυση για την αγορά των ζωοτροφών. 

Συγκεκριμένα η απόφαση κατανομής των 89 εκ. ευρώ για τη στήριξη των κτηνοτρόφων και των πτηνοτρόφων προκειμένου να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος των  προμηθειών υπογράφηκε από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Στύλιο και χθες ανακοινώθηκαν τα ποσά ανά κλάδο. Πρόκειται για το δεύτερο πακέτο στήριξης, καθώς σε πρώτη φάση είχαν δοθεί άλλα 50 εκ. ευρώ. Οι πόροι αντλούνται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και δικαιούχοι είναι οι κλάδοι αιγοπροβατοτροφίας, βοοτροφίας, πτηνοτροφίας και χοιροτροφίας. Η ενίσχυση αφορά και την εκτατική κτηνοτροφία σε αιγοπροτοτροφία - βοοτροφία και στην εντατική κτηνοτροφία σε όλους τους τομείς. Τα μεγαλύτερα ποσά, ως προς το ανώτατο ύψος του θα λάβουν πτηνοτρόφοι και χοιροτρόφοι, καθώς αυτά μπορεί να φτάσουν μέχρι και τις 15.000 ευρώ. Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι κτηνοτρόφοι που είχαν κύκλο εργασιών μεγαλύτερο ή ίσο των 2.000 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ.  

Ύψος ενίσχυσης

Το ύψος της ενίσχυσης υπολογίζεται με βάση τον τομέα, την κλάση των επιλέξιμων ζώων και την έδρα της εκμετάλλευσης.

Ειδικότερα στο τομέα της εκτατικής γεωργίας (Δράση 1) και για κάθε κλάση αριθμού ζώων η ενίσχυση προσδιορίζεται ως εξής:

-στη αιγοπροβατοτροφία το εφάπαξ ποσό στήριξης κυμαίνεται από 100€ έως και 5.480€

-στην βοοτροφία το εφάπαξ ποσό στήριξης κυμαίνεται από 120€ έως και 7.000€

Για τον τομέα της εντατικής κτηνοτροφίας (Δράση 2) το ύψος της ενίσχυσης στις κατηγορίες: 

- της πτηνοτροφίας κυμαίνονται για:

- την ωοπαραγωγό από 700€ έως 15.000€

- την κρεατοπαραγωγό από 2.000€ έως 15.000€

- της χοιροτροφίας από 1000€ έως 15.000€.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Γεωργαντάς σε δήλωσή του υπογράμμισε ότι με τη δεύτερη κατά σειρά οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων επιδιώκεται «να  αντιμετωπισθεί, στο βαθμό του δυνατού, το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί λόγω της παγκόσμιας κρίσης, με την αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών…».

Στη δική του δήλωση ο Υφυπουργός Γ. Στύλιος, υπογράμμισε ότι η διάθεση των 89 εκ. ευρώ, αποτελεί  «Ένα ακόμα βήμα για την στήριξη των παραγωγών μας στη σημερινή δύσκολη συγκυρία γίνεται πράξη. Η δέσμευση του Πρωθυπουργού για στήριξη των παραγωγών μας υλοποιείται…».