Διδάσκοντας τους μαθητές να λένε όχι στις διακρίσεις!

on .

AMEA HMERIDA 22 11 22

• Δεν είναι μόνο η αναπηρία αυτή καθαυτή που κάνει δύσκολη τη ζωή και την καθημερινότητα των ΑμεΑ, ειδικά σε πόλεις όπως τα Γιάννενα όπου οι υποδομές πρόσβασης σε κοινόχρηστους χώρους, δημόσια και δημοτικά κτίρια δεν είναι εκείνες που θα έπρεπε.

Έχουν παράλληλα να αντιμετωπίσουν κοινωνικές προκαταλήψεις και διακρίσεις λόγω της «διαφορετικότητάς» τους που κάνουν ακόμα χειρότερα τα πράγματα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Μπορούν να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα; Όλα γίνονται, χρειάζεται όμως ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και ιδίως των παιδιών, στα οποία μπορεί και πρέπει να γίνει βίωμα το γεγονός ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι και έχουν τα ίδια δικαιώματα. 

Ημερίδα για μαθητές

Αυτό το τελευταίο ήταν ο στόχος ημερίδας ευαισθητοποίησης για τα άτομα με αναπηρία που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών παρουσία περίπου 600 μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης μας.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Ηπείρου και Βορείων Ιονίων Νήσων, στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικής κοινωνικής πρωτοβουλίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. 

Επιδίωξή της η εξοικείωση των μαθητών με έννοιες όπως η προκατάληψη, οι διακρίσεις, η διαφορετικότητα και η προσβασιμότητα. Μάλιστα, τα παιδιά  συμμετείχαν ενεργά στην ημερίδα, αλληλεπιδρώντας με τους εισηγητές μέσα από απαντήσεις και εκφράζοντας την άποψή τους.  

«Οφείλουμε συγγνώμη…»

Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Δούβαλης, στον χαιρετισμό του, απευθυνόμενος στους μαθητές, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Οι παλαιότερες γενιές οφείλουμε μία συγγνώμη στους συνανθρώπους μας με αναπηρία, για τα όσα δεν έχουν γίνει. Εσείς όμως, είμαι βέβαιος, ότι απαλλαγμένοι από κάθε είδους προκαταλήψεις, θα τα καταφέρετε καλύτερα από εμάς». Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η Πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Ηπείρου και Βορείων Ιονίων Νήσων, Μαρία Σκανδάλη. 

Εισηγήσεις πραγματοποιήθηκαν από τους Σπύρο Σούλη, Καθηγητή και Πρόεδρο του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης, Διευθυντή Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα «Το σχολείο μας... Μια παρέα για... ΌΛοΥς», Λούλα Βέρμπη, Παιδίατρο – Αναπτυξιολόγο, Αντιπρόεδρο Σωματείου ΑμεΑ «Κυψέλη» Ιωαννίνων, με θέμα «Διαφορετικότητα: Αφουγκραζόμαστε τους Εφήβους και Εκπαιδευόμαστε μαζί στην αποδοχή όλων των ικανοτήτων, χρωμάτων, καταγωγής και εμφάνισης», Ανθή Λιάγκου, Παραολυμπιονίκη, με θέμα «Άτομα με Αναπηρία και Αθλητισμός», Ιωάννη Στεργιούλη, φυσικοθεραπευτή του ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. Ιωαννίνων, με θέμα «Η αναπηρία και το στίγμα της διαφορετικότητας στο σχολείο» και Αστυνόμο Α΄ Γρηγόριο Καρρά, Διοικητή του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, με θέμα «Το δικαίωμα της προσβασιμότητας των ΑμεΑ και ο ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας στην άσκησή του». 

 Κάρτα ευαισθητοποίησης

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, δόθηκε ως αναμνηστικό στους μαθητές από μία χριστουγεννιάτικη κάρτα ευαισθητοποίησης, με το μήνυμα του Αμερικανού ιατρού John Andrew Holmes: «Μια καλή άσκηση για την καρδιά είναι να σκύψεις και να βοηθήσεις κάποιον να σηκωθεί». 

Σε ανακοίνωσή της η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου διαβεβαιώνει πως θα συνεχίσει να οργανώνει ανάλογες δράσεις και στο μέλλον, συνεργαζόμενη με τοπικούς φορείς και σωματεία, στοχεύοντας στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, για μια κοινωνία απαλλαγμένη από προκαταλήψεις και διακρίσεις.