Συμπόσιο για αστικό πράσινο δάση και ασθένεια πλατάνων

on .

KORMOI KSYLA DASOS

• Καίρια περιβαλλοντικά ζητήματα όπως το αστικό πράσινο στην Περιφέρεια Ηπείρου, η διαχείριση των δασών και η αντιμετώπιση της νόσου του μεταχρωματικού έλκους που έχει ήδη νεκρώσει χιλιάδες πλατάνια στην ευρύτερη περιοχή θα τεθούν επί τάπητος κατά το τριήμερο δασικό συμπόσιο που θα λάβει χώρα στα Γιάννενα, περιλαμβάνει όμως δράσεις και σε διάφορα άλλα σημεία του Νομού.

Το συμπόσιο – συνάντηση εργασίας «Life Grin», το οποίο διοργανώνεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα ξεκινήσει μεθαύριο, Παρασκευή, ώρα 9 π.μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών και θα συνεχιστεί μέχρι την Κυριακή, 27 Νοεμβρίου. Στις εργασίες του θα συμμετέχει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς. 

Θέματα - δράσεις

Στο δασικό συμπόσιο του ΥΠΕΝ θα γίνουν παρουσιάσεις για το έργο των Δασικών Υπηρεσιών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, τη νέα κάθετη οργάνωση των Δασικών Υπηρεσιών και τη χρηματοδότησή τους, τα έργα του προγράμματος «Life Grin - Αστικό Πράσινο και Κλιματική Αλλαγή», το αστικό πράσινο και την κλιματική διακυβέρνηση των πόλεων στην Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς και για την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου και την αντιμετώπισή της.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις στο δασύλλιο της Νήσου όπου πραγματοποιούνται δασοκομικοί χειρισμοί στο πλαίσιο του έργου «Antinero», στη Χαράδρα του Βίκου στη θέση «Οξυά» Μονοδενδρίου και στη θέση Αγία Παρασκευή, ενώ θα γίνει συνάντηση με το Δήμαρχο Ζαγορίου για θέματα που άπτονται του δασικού τομέα.

Επίσης οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν τους καθαρισμούς δημοσίων δασών σε Λάιστα, Σκαμνέλι και Ηλιοχώρι όπου διενεργούνται υλοτομίες από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς Ιωαννίνων, θα κάνουν αυτοψία στην περιοχή του Βοϊδομάτη, στη θέση «Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλιώτισσας» της Αρίστης και στην Κλειδωνιά στο Χώρο Δασικής Αναψυχής για την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, ενώ θα επισκεφθούν τις Τοπικές Κοινότητες Μαζίου, Αετόπετρας και Μελισσόπετρας για υλοτομίες κάλυψης ατομικών αναγκών των κατοίκων των περιοχών του Δήμου Κόνιτσας.