Οι μικροί Δήμοι θέλουν μία πιο δίκαιη κατανομή πόρων

on .

DHMARXEIO ZAGORIOY

 Στο καίριο ζήτημα της κατανομής χρηματοδότησης στους Δήμους αναμένεται να εστιάσει το επικείμενο συνέδριο της ΚΕΔΕ, με αφορμή το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, η ΕΕΤΑΑ εκπόνησε σχετική μελέτη, η οποία θέτει σε νέα βάση την κατανομή πόρων στους ΟΤΑ. 

Το θέμα απασχόλησε χθες και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου, η οποία θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στην ΚΕΔΕ. Παρουσιάζοντάς την ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης ανέφερε πως σε μεγάλο ποσοστό φαίνεται ότι αυτή η μελέτη ξεφεύγει από την πεπατημένη στην κατανομή που ως τώρα γίνονταν με κριτήριο κατά 90% το μόνιμο πληθυσμό. 

Όπως τόνισε, μία σειρά νέων κριτηρίων έρχεται τώρα να δώσει ανάσα στους μικρότερους και τους μεσαίους Δήμους, καθώς βάση του νέου μοντέλου χρηματοδότησης θα αποτελέσει το πρότυπο κόστος λειτουργίας, αναπληρώνοντας την απώλεια πόρων που μπορεί να υπάρξει στους Δήμους με βάση την απογραφή. Επόμενα κριτήρια θα είναι η αποκέντρωση που έχει να κάνει με τις κοινότητες και τους οικισμούς, η έκταση των Δήμων, η οποία αναμένεται να αποτελέσει βασικό κριτήριο, η νησιωτικότητα και ορεινότητα αντίστοιχα και τέλος, ο μόνιμος πληθυσμός της τελευταίας απογραφής που θα συνυπολογίζεται.

Ορεινότητα - ΚΑΠ

Σχετικά με το στοιχείο της ορεινότητας που αφορά άμεσα τους Δήμους της περιοχής μας, η πρόταση της ΠΕΔ Ηπείρου επιβάλλει την αποσαφήνιση των κριτηρίων που την καθορίζουν με τον αριθμό των ορεινών κοινοτήτων, τη συνολική γεωγραφική έκταση του Δήμου κτλ., καθώς από τους 31 ορεινούς Δήμους στη χώρα κατά το παρελθόν, οι Δήμοι που έφτασαν να χρηματοδοτούνται σήμερα ως ορεινοί, ανέρχονται στους 87! 

Σε σχέση με τη χρηματοδότηση, αίτημα της ΠΕΔ είναι να υπάρξει αύξηση του ποσού των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων από τα 1,4 δισ. ευρώ σήμερα στα 1,7 δισ. και το νέο σύστημα χρηματοδότησης να ισχύσει από το 2023 αλλά και ως «κόκκινη γραμμή» να μπει το αίτημα να μη μειωθεί κανενός Δήμου η χρηματοδότηση.

Ως προς τα αναπτυξιακά ζητήματα, η ΠΕΔ Ηπείρου στην πρότασή της επικαιροποιεί την παλαιότερη δέσμη αιτημάτων της. Υπάρχει δυσαρέσκεια ως προς την απόδοση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και ο Χρ. Ντακαλέτσης ζήτησε όλοι οι Δήμοι να πάρουν οπωσδήποτε τουλάχιστον το προβλεπόμενο πλαφόν χρηματοδότησης. 

Ενέργεια - προσωπικό

Επίκαιρη παραμένει πάντα η διεκδίκηση κομματιού του ΕΣΠΑ αποκλειστικά για τους Δήμους και ο πρόεδρος της ΠΕΔ υπενθύμισε την πρότασή της για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις, ενώ για το αυξημένο ενεργειακό κόστος που επιβαρύνει τους Δήμους ζητείται αύξηση της χρηματοδότησης αλλά και αποσαφήνιση των μέτρων που θα πρέπει να τηρούν οι Δήμοι για την εξοικονόμηση ενέργειας, προκειμένου να πετύχουν τον εθνικό στόχο. Ο πρόεδρος της ΠΕΔ επανέλαβε το αίτημα ενίσχυσης των ενεργειακών κοινοτήτων των Δήμων που θα διαθέτουν ρεύμα στα ευάλωτα νοικοκυριά τους, με την προϋπόθεση ότι το παραγόμενο ρεύμα θα γίνεται δεκτό στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ.

Μείζον ζήτημα, τέλος, ειδικά για τους μικρότερους Δήμους, παραμένει το προσωπικό, με την ΠΕΔ Ηπείρου να επαναλαμβάνει στην πρότασή της τα αιτήματα εξαίρεσης των Δήμων από τα προγράμματα κινητικότητας και θέσπισης της πλήρωσης τουλάχιστον του 80% των θέσεων των Δήμων. Επίσης, ζητείται η στελέχωση των ΥΔΟΜ και των γραφείων και τμημάτων Πολιτικής Προστασίας των Δήμων, ενώ πρόταση της ΠΕΔ Ηπείρου για τους εργαζόμενους του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» που μένουν εκτός μόνιμων πινάκων προσλήψεων, βάσει της τελευταίας προκήρυξης, είναι να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να παραμείνουν στη θέση τους.