Αιχμηρά βέλη της παράταξης Ζάψα κατά της περιφ. Αρχής Ηπείρου

on .

LOYROS DIEYTHETHSH KOITHS 18 11 22

 Για «καραμπινάτη αστοχία της περιφερειακής αρχής, εκτός εποχής και χωρίς να υπολογιστεί το ενδεχόμενο περιβαλλοντικό κόστος που τελικά προκλήθηκε», κάνει λόγο η περιφερειακή παράταξη του Γ. Ζάψα «Κοινό των Ηπειρωτών», αναφορικά με την οικολογική καταστροφή στον ποταμό Λούρο, θέμα που τις τελευταίες μέρες βρίσκεται στην κορυφή της επικαιρότητας και το οποίο έφτασε στη Βουλή με ερώτηση της βουλευτού Μ. Τζούφη (σχετικά έγραψε χθες ο «Π.Λ.»).

Περιφερειακοί Σύμβουλοι της παράταξης πραγματοποίησαν οδοιπορικό από το σημείο των εργασιών μέχρι εκεί που ξαναπιάνει νερό το ποτάμι και, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, διαπίστωσαν την καταστροφή….

Σε άλλο σημείο τονίζεται πως «στις 31 Οκτωβρίου μπήκαν στο Λούρο μεγάλα εκσκαφικά μηχανήματα στην περιοχή των Ραψέων, βορείως του ΤΚ Κουκλεσίου του Δήμου Δωδώνης και πραγματοποίησαν χωματουργικές εργασίες «διευθέτησης της κοίτης» του Λούρου ποταμού, εκτελώντας έργο της Περιφέρειας Ηπείρου. Την επομένη 1η Νοεμβρίου το νερό χάθηκε στο σημείο των εργασιών, ενώ οι εργασίες συνεχίζονταν και το ποτάμι στέρεψε από νερό σε μήκος 7-8 km».

Αφού επισημαίνει ότι η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» έθεσε το θέμα, προ ημερησίας διατάξεως, στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 10ης Νοεμβρίου και πήρε την απάντηση του Περιφερειάρχη ότι φταίει η ανομβρία, κλείνοντας τονίζει: «Ανεξαρτήτως της απόδοσης των ευθυνών, το πάθημα πρέπει να τους γίνει μάθημα. Τέτοιου είδους εργασίες πραγματοποιούνται τους μήνες Μάιο & Ιούνιο, όταν ο υδροφόρος ορίζοντας είναι ψηλά…».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Τα έγγραφα σχετικά με τις εργασίες στον ποταμό Λούρο θα αναζητήσει μέσω της Βουλής η «Λαϊκή Συσπείρωση», αν και όπως αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της εκπρόσωποι της παράταξης και στο παρελθόν με αφορμή την κατάρρευση των γεφυρών, ζήτησαν τις μελέτες και τις αδειοδοτήσεις τέτοιων έργων τα οποία ουδέποτε κατέθεσε η Περιφερειακή Αρχή.

Τώρα – σημειώνει - οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ν. Παπανστάσης, Ν. Καραθανασόπουλος, Χρ. Κατσώτης κατέθεσαν στη Βουλή, αίτηση για κατάθεση κάθε μελέτης και σχετικής αδειοδότησης και γνωμοδότησης για τα έργα της Περιφέρειας Ηπείρου.

Κλείνοντας, η «Λαϊκή Συσπείρωση» αφήνει αιχμές και για την τακτική απευθείας αναθέσεων αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Μένει να δούμε ποιος ελεγκτικός μηχανισμός θα εξετάσει το γεγονός ότι ο ίδιος εργολάβος έχει αναλάβει 4 έργα με απευθείας ανάθεση για τον καθαρισμό συνεχόμενων τμημάτων της κοίτης του Λούρου, και ισάριθμα ακόμα για την στήριξη της κοίτης ομοίως με απευθείας ανάθεση».

.