Αλ. Καχριμάνης: Ο Λούρος στέρεψε λόγω της ανομβρίας…

on .

LOYROS DIEYTHETHSH KOITHS 16 11 22

• Kατηγορηματικός ότι το πρόβλημα που έχει προκύψει στον Λούρο οφείλεται αποκλειστικά στην παρατεταμένη λειψυδρία, η οποία ταλαιπωρεί και άλλους ποταμούς της χώρας όπως ο Πηνειός και ο Σπερχειός εμφανίστηκε χθες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.

Παράλληλα, εξαπέλυσε «βολές» κατά της Μονάδας Προστατευόμενων Περιοχών Ηπείρου του ΟΦΥΠΕΚΑ για τον τρόπο που επέλεξε να κάνει αυτοψία στον Λούρο χωρίς να ειδοποιήσει την Περιφέρεια αλλά και κατά όσων καταγγέλλουν τα έργα που έγιναν στην κοίτη του «φωτογραφίζοντας» κυρίως τον Δήμαρχο Δωδώνης Χρήστο Ντακαλέτση.

«Δεν κάναμε λάθος…»

Οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας για τον καθαρισμό του Λούρου έγιναν μετά από αιτήματα κατοίκων για την προστασία τους από πλημμυρικά φαινόμενα και από αυτές δεν προέκυψε κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα, τόνισε ο Περιφερειάρχης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, με μία δόση αυτοκριτικής πάντως, «όταν κάνεις 2.000 επεμβάσεις έχεις δικαίωμα να κάνεις λάθος, αλλά εμείς δεν κάναμε λάθος» και υπενθύμισε πως η περιοχή του Λούρου εδώ και τρία χρόνια βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αντικείμενο της επέμβασης ήταν η απομάκρυνση των νεκρών πλατάνων, έργο που ανέλαβε η Περιφέρεια, αν και δεν είναι στην αρμοδιότητά της, όπως ανέφερε ο κ. Καχριμάνης, προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη πλημμυρικών φαινομένων και η πρόκληση ζημιών σε ιδιοκτησίες. Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως η Δασική Υπηρεσία χαρακτήρισε άψογο τον καθαρισμό  από τα πεσμένα πλατάνια, ενώ και η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Περιφέρειας δεν διαπίστωσε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. 

«Λάβρος» για ΟΦΥΠΕΚΑ

Φανερά ενοχλημένος με τον  έλεγχο που πραγματοποίησε στον Λούρο κλιμάκιο του ΟΦΥΠΕΚΑ, εμφανίστηκε χθες ο Περιφερειάρχης, τονίζοντας πως έπαιξε τον… ρόλο του εισαγγελέα πηγαίνοντας να δει τι γίνεται χωρίς να είναι στην αρμοδιότητά του η περιοχή. «Από τη στιγμή που ασχολήθηκε με το θέμα θα έπρεπε να ειδοποιήσει και την Υπηρεσία της Περιφέρειας να παρίσταται και όχι μόνο τον καταγγέλλοντα», τόνισε και προειδοποίησε πως «δεν θα αφήσουμε τον καθένα να σκυλεύεται στη δουλειά τη δική μας»!

Για τις καταγγελίες γίνεται επιθεώρηση από τους Ελεγκτές Περιβάλλοντος, ενώ ο Αλ. Καχριμάνης υπογράμμισε χθες ότι, όπως προέκυψε από τις αναφορές των υπηρεσιών της Περιφέρειας, δεν σχετίζονται οι εργασίες καθαρισμού με  το ζήτημα των νεκρών ψαριών που εντοπίστηκαν σε γούρνες του ποταμού (οβίρες), επιδεικνύοντας μάλιστα και σχετικό φωτογραφικό υλικό. Το πρόβλημα, εξήγησε, οφείλεται στη μείωση του νερού εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας και είναι πρόβλημα που εντοπίζεται σε πολλά ποτάμια της χώρας, ενώ έχει εμφανιστεί και στο παρελθόν στην ίδια περιοχή στον Λούρο.