Τα Γιάννενα τιμούν αύριο την 49η επέτειο του Πολυτεχνείου

on .

POLYTEXNEIO HROO STEFANIA 17 11 2020

Σχεδόν μισός αιώνας και συγκεκριμένα 49 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την επέτειο της φοιτητικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η οποία αποτέλεσε την αρχή του τέλους για τη δικτατορία των Συνταγματαρχών.

Η επέτειος θα τιμηθεί αύριο και στα Γιάννενα, αφενός με καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο της οδού Δομπόλη που είναι αφιερωμένο στην εξέγερση, αφετέρου με πορείες το απόγευμα του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, συνδικαλιστικών φορέων και σωματείων και φοιτητικών συλλόγων. 

Καταθέσεις στεφάνων

Με την καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου θα τιμηθεί από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων η 49η επέτειος της φοιτητικής εξέγερσης του 1973. Η τελετή θα γίνει  αύριο, Πέμπτη και ώρα 11 π.μ..

Σε ψήφισμα που εξέδωσε, τo Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων χαιρετίζει την 49η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Όπως επισημαίνει, «το μήνυμά της παραμένει ζωντανό και επίκαιρο, γιατί συμβολίζει τους αγώνες ολόκληρου του λαού μας και ιδιαίτερα της Νεολαίας για ψωμί, παιδεία, ελευθερία, ειρήνη, δικαιοσύνη και ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Το «παρών» στις καταθέσεις στεφάνων θα δώσει το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ, το οποίο σε ανακοίνωσή του επισημαίνει πως «τα μηνύματα του Πολυτεχνείου έχουν διαχρονική αξία και είναι επίκαιρα σήμερα όσο ποτέ», εξηγώντας τους λόγους γι’ αυτό, όπως είναι το γεγονός ότι οι μισθοί των εργαζομένων παραμένουν καθηλωμένοι, ενώ κοινωνικά αγαθά όπως η Υγεία, η Παιδεία και η Κοινωνική Ασφάλιση περιορίζονται δραστικά ή καταργούνται. Το Ν.Τ. καλεί επίσης σε συγκέντρωση ώρα 6 μ.μ. στην οδό Δομπόλη. 

Απογευματινή πορεία

Με πορεία που θα έχει αφετηρία την Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου θα τιμήσει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων την 49η επέτειο της φοιτητικής εξέγερσης. Η πορεία είναι προγραμματισμένη για αύριο, ώρα 5.30 μ.μ..

Σε ανακοίνωσή του το Ε.Κ.Ι. επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Στη 49η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου τιμάμε τη λαϊκή εξέγερση στα πρόσωπα των χιλιάδων εργαζόμενων – ανέργων – αυτοαπασχολούμενων που οργανωμένα και μαζικά συμμετέχουν στους εργατικούς – λαϊκούς αγώνες, ενάντια στο κύμα ακρίβειας που πνίγει το λαϊκό εισόδημα, που διεκδικούν συλλογικές συμβάσεις, αυξήσεις στους μισθούς, ζωή και δουλειά με δικαιώματα».

Στην πορεία του Εργατικού Κέντρου θα συμμετέχει, όπως ανακοίνωσε, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων. «Η συμμετοχή στη φετινή πορεία του Πολυτεχνείου αποκτά ξεχωριστή σημασία», τονίζει σε ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι ο λαός μαστίζεται από τη φτώχεια και την ακρίβεια, η Παιδεία κοστίζει πανάκριβα, ενώ η ελευθερία αφορά μόνο την κίνηση των κεφαλαίων των επιχειρηματικών ομίλων και το φιλικό επενδυτικό περιβάλλον που θα πρέπει να διαμορφώνεται για λογαριασμό τους.