Προσφυγή στη Δικαιοσύνη για το περιβαλλοντικό έγκλημα στο Λούρο!

on .

LOYROS DIEYTHETHSH KOITHS 15 11 22

Αυξάνονται καθημερινά οι αντιδράσεις για το περιβαλλοντικό έγκλημα που φαίνεται ότι συντελέστηκε στον Λούρο ποταμό, μετά από την δημοσιοποίηση του θέματος από τον δήμαρχο Δωδώνης Χρ. Ντακαλέτση, ο οποίος έκανε λόγο για ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή, κατά τη διάρκεια εργασιών διευθέτησης της κοίτης του ποταμού.

Η απάντηση του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη ότι η τραγική εικόνα που παρουσιάζει ο ποταμός με τα νεκρά ψάρια οφείλεται στην παρατεταμένη ανομβρία, δεν έπεισε την Αντιπολίτευση. Μετά τη «Λαϊκή Συσπείρωση», η οποία επιρρίπτει ευθύνες στην περιφερειακή αρχή για τα έργα που εκτέλεσε, χθες  οι «Ορίζοντες Ηπείρου», έκαναν γνωστό ότι θα καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ζητώντας του να εξεταστούν πιθανές ποινικές ευθύνες της Περιφέρειας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι συντονιστές της παράταξης, Μιχάλης Νάτσης και Άλκης Λάνταβος, μαζί με τον γραμματέα και νομικό σύμβουλο Δημήτρη Παππά, αναφέρθηκαν στα όσα διαπίστωσε κλιμάκιο των «Οριζόντων Ηπείρου» μετά από επίσκεψη στην περιοχή. 

Ο κ. Νάτσης έκανε λόγο για μια ανείπωτη περιβαλλοντική καταστροφή η οποία ήρθε να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο μια περιοχή όπου τα τελευταία χρόνια υποβαθμίζεται περιβαλλοντικά λόγω της ασθένειας των πλατάνων. «Οι εικόνες που αντικρίσαμε αποδεικνύουν ότι οι παρεμβάσεις στην κοίτη του ποταμού κι όχι το κατάφορο ψέμα του Περιφερειάρχη περί ανομβρίας είναι υπεύθυνες για την καταστροφή που έχει συντελεστεί», είπε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του, ο κ. Λάνταβος έκανε λόγο για θλίψη, θυμό και αγανάκτηση από το αποτέλεσμα των έργων της περιφέρειας, αποδίδοντας ακέραια την ευθύνη στον κ. Καχριμάνη. Παράλληλα, παρουσίασε μια σειρά από εικόνες οι οποίες, όπως υποστήριξε, απορρίπτουν κάθε επιχείρημα περί ανομβρίας, αφού αποτυπώνουν ξεκάθαρα ότι οι εργασίες διευθέτησης της κοίτης του ποταμού κατέστρεψαν τον πλαγκτόν του πυθμένα που συγκρατεί τα νερά με αποτέλεσμα αυτός να «στραγγίξει». «Αντικρίσαμε μια οικολογική καταστροφή ανεπανόρθωτη. Ήταν ορατές οι ‘’εργασίες’’ που έγιναν το προηγούμενο και τα ξερά πλατάνια που έχουν κοπεί εδώ και χρόνια να μένουν εκεί με τον κίνδυνο να δημιουργήσουν, μέσα σε όλα τα άλλα, επιπλέον πρόβλημα για ενδεχόμενη πλημμύρα», κατέληξε ο κ. Λάνταβος.

Ο Δημήτρης Παππάς, τέλος τόνισε ότι η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να είναι ευθύνη όλων, προσθέτοντας ότι «όταν αφήνουμε παρανομούντες να δρουν ατιμώρητα υπονομεύεται το περιβάλλον».

Όπως έγινε γνωστό, η παράταξη έχει ήδη ζητήσει από την Περιφερειακή Αρχή αντίγραφα των συμβάσεων για τα έργα που έγιναν στον Λούρο καθώς και τις απαραίτητες μελέτες. «Ζητάμε αρχικά να δούμε αν υπάρχουν μελέτες. Ποιος τις συνέταξε και ποιος επέβλεψε τα έργα. Υπάρχει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία είναι απαραίτητη για τη συγκεκριμένη προστατευόμενη περιοχή; Υπάρχει αδειοδότηση για τη διαχείριση των υδάτων;», τόνισε ο κ. Παππάς, ο οποίος καταλήγοντας δήλωσε σίγουρος ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα δράσει γρήγορα και θα πράξει αποτελεσματικά το καθήκον της.