Η Σαλαμάγκα… στένεψε και ξεκίνησαν τα προβλήματα!

on .

ODOS SALAMAGKA

• «Καραμπόλες» και σε άλλες οδούς του κέντρου των Ιωαννίνων προκαλούνται λόγω των εργασιών διαπλάτυνσης των πεζοδρομίων σε δρόμους όπως η Πυρσινέλλα και η Ακαδημίας αλλά και στην Πλατεία Πάργης, όπου έχουν περιοριστεί αισθητά οι διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η οδός Δημ. Σαλαμάγκα παραπλεύρως της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας. Εδώ και ένα μήνα περίπου η στάθμευση οχημάτων που επιτρεπόταν πριν μόνο στη μία, έγινε ελεύθερη και στις δύο πλευρές κατά μήκος της. Ωστόσο, το γεγονός αυτό προκαλεί προβλήματα, ιδίως όσον αφορά στην απρόσκοπτη διέλευση μεγάλων οχημάτων όπως πυροσβεστικά, ασθενοφόρα και απορριμματοφόρα. 

Κάτοικοι λοιπόν της οδού διαμαρτύρονται και με επιστολή τους προς τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, την οποία κοινοποίησαν και στον «Π.Λ.», ζητούν την επαναφορά του πρότερου καθεστώτος με στάθμευση στη μία μόνο πλευρά της Σαλαμάγκα.

 Η επιστολή

Στην επιστολή του οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι της οδού Σαλαμάγκα αναφέρουν τα εξής χαρακτηριστικά για τα προβλήματα που έχουν προκύψει σ’ αυτήν το τελευταίο διάστημα:

«Οι κάτωθι υπογράφοντες το παρόν, αισθάνονται την πιεστική ανάγκη να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση που επικρατεί από 25ημέρου στην οδό Δημ. Σαλαμάγκα, όσον αφορά τον τρόπο σταθμεύσεως των Ε.Ι.Χ αυτοκινήτων.

Αφότου η οδός αυτή διανοίχτηκε το 1968 - 69 λειτουργούσε και υποβοηθούσε την κυκλοφορία των Ε.Ι.Χ χωρίς κανένα πρόβλημα. Ξαφνικά ο τρόπος σταθμεύσεως των αυτοκινήτων άλλαξε και με τη νέα διάταξη δεσμεύτηκαν δυο λωρίδες του καταστρώματος αφήνοντας μόνο μια στενή λωρίδα για την κυκλοφορία των οχημάτων Ε.Ι.Χ με πολλή μεγάλη δυσκολία και κινδύνους προσκρούσεως.

Αιτία αυτού του γεγονότος ήταν το αποτέλεσμα των έργων στις οδούς: Πυρσινέλλα, Πλατεία Πάργης, Σμύρνης, Ακαδημίας, Πλατείας όπισθεν Ζ.Π.Α. από όπου “εκδιώχθηκαν” τα Ε.Ι.Χ. και βρήκαν χώρο χάρις στη νέα σήμανση από συνεργείο του Δήμου.

Αποτελέσματα αυτού του γεγονότος είναι: Να μην μπορεί να περάσει αυτοκίνητο του ΕΚΑΒ. Στον δρόμο αυτό υπάρχει Καρδιολογικό Ιατρείο και ζουν πολλοί μεγάλης ηλικίας δημότες με προβλήματα υγείας. Να μην μπορεί να περάσει αυτοκίνητο της Πυροσβεστικής για την περίπτωση πυρκαγιάς. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι στο μέσον της Δημ. Σαλαμάγκα υπάρχει επταόροφο κτίριο κατοικιών και καταστημάτων.

Επίσης, να μην μπορεί να περάσει αυτοκίνητο Γενικού Εμπορίου για τη διανομή εμπορευμάτων στα επί του δρόμου λειτουργούντα καταστήματα και κατοικίες. Να μην μπορεί να περάσει το απορριμματοφόρο του Δήμου για την παραλαβή των σκουπιδιών από τις δύο θέσεις αποθέσεώς των, στο μέσον (απέναντι από το επταόροφο) και στο τέλος της Δημ. Σαλαμάγκα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν το απορριμματοφόρο του Δήμου να μην μπορεί να πλησιάσει επί 20ήμερο για την παραλαβή των σκουπιδιών, τα οποία σχημάτισαν λόφους με αποκρουστικό θέαμα και οσμές, την δε εικόνα τους χειροτέρευε η υψηλή θερμοκρασία και οι αδέσποτοι σκύλοι, ιδιαίτερα το τετραήμερο των αργιών.

Παράλληλα, να μην μπορούν να λειτουργήσουν οι υπάρχοντες έξι ιδιωτικοί χώροι στάθμευσης (Parking) διότι οι ιδιοκτήτες τους δυσκολεύονται στους ελιγμούς εισόδου και εξόδου. Να μην μπορούν να φέρουν οι γονείς για λίγα λεπτά τα παιδιά τους στα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία που λειτουργούν στην Ζ.Π.Α. και να τα παραλάβουν το μεσημέρι, ιδίως τώρα τον χειμώνα αλλά και το καλοκαίρι.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και άλλους μικρότερης σημασίας, ζητάμε να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς στον τρόπο σταθμεύσεως των Ε.Ι.Χ. για να μπορεί η Δημ. Σαλαμάγκα να λειτουργεί όπως πάντα και οι επαγγελματίες και οι κάτοικοί της να εξυπηρετούνται χωρίς εμπόδια».