Αφαίρεσαν εγκεφαλικό όγκο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο!

on .

XEIROYRGEIO EGXEIRHSH

• Mία ακόμα πρωτοποριακή επέμβαση, αυτή τη φορά νευροχειρουργικής φύσεως, έλαβε χώρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, το οποίο έχει τεθεί τα τελευταία χρόνια κυριολεκτικά στην πρωτοπορία όσον αφορά στις υπηρεσίες που παρέχει στους ασθενείς του. 

Αυτή τη φορά αφαιρέθηκε με επιτυχία κακοήθης όγκος από τον εγκέφαλο ασθενούς με χρήση 5-αμινολεβουλινικού οξέος, το οποίο επιτρέπει τον φθορισμό και αναγνώριση του όγκου διεγχειρητικά με τη χρήση ειδικού τύπου μικροσκοπίου που διαθέτει η Νευροχειρουργική Κλινική του Π.Γ.Ν.Ι.. Έτσι, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, μπορεί να γίνει αναγνώριση και πιο εκτεταμένη εξαίρεση του νεοπλασματικού ιστού, κάτι που έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με υψηλής κακοήθειας γλοιώματα εγκεφάλου. 

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, πραγματοποιήθηκε διεγχειρητική χρήση νευροπλοηγού, που διέθετε αλγόριθμο νέας τεχνολογίας για δεσμιδογραφία, κάτι που επιτρέπει την χαρτογράφηση σημαντικών οδών του εγκεφάλου και επομένως την επιλογή της κατάλληλης χειρουργικής προσπέλασης, με σκοπό την αποφυγή  μόνιμου νευρολογικού ελλείμματος μετεγχειρητικά. 

Η επιστημονική ομάδα

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε από τους Σπυρίδωνα Βούλγαρη, καθηγητή Νευροχειρουργικής, Γεώργιο Αλεξίου, επίκουρο καθηγητή Νευροχειρουργικής,  Γεώργιο Καφρίτσα, ειδικευόμενο ιατρό Νευροχειρουργικής και με τη συμμετοχή της αναισθησιολόγου Μαρίας Μπόλοση, επιμελήτριας Α’, του Κυριάκου Σουλιώτη, ειδικευόμενου ιατρού Αναισθησιολογίας και Παρασκευής Αγγελάκη, νοσηλεύτριας του Αναισθησιολογικού Τμήματος. Νοσηλεύτριες του χειρουργείου ήταν η Παναγιώτα Βασιλείου και η Νατάσα Τσιάνου.

Όπως αναφέρεται στη χθεσινή ανακοίνωση του Ιδρύματος με αφορμή την εγχείρηση, «η σύγχρονη πανδημία δεν ανέκοψε τις προσπάθειες της Διοίκησης, του Ιατρικού και του Νοσηλευτικού Προσωπικού του ΠΓΝΙ για παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες έχουν αναγάγει το ΠΓΝΙ σε κέντρο αναφοράς για την αντιμετώπιση πολλών νοσημάτων και αποδεικνύουν ότι το Τριτοβάθμιο Δημόσιο Σύστημα Υγείας μπορεί να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της σύγχρονης Ιατρικής». 

Η Διοίκηση του Π.Γ.Ν.Ι. καταλήγει συγχαίροντας όλους τους εμπλεκόμενους ιατρούς και νοσηλευτές στην πρωτοπόρο επέμβαση που πραγματοποίησαν και την άριστη διαχείριση του ασθενή.