Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Δήμο Ζηρού

on .

parelash

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα γιορτάστηκε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου Ζηρού. 

Στην έδρα του Δήμου τη Φιλιππιάδα, το εορταστικό πρόγραμμα άρχισε με δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Βησσαρίωνα. Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση και η απόδοση φόρου τιμής στους πεσόντες του έπους του ’40 με την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Μπιζανομάχων. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας στην οδό Ταγματάρχου Βελισσαρίου, η οποία χειροκροτήθηκε θερμά από τους επισήμους και τον κόσμο. Τελετάρχης των εκδηλώσεων ήταν ο γυμναστής του 1ου Γυμνασίου κ. Ανδριανός Παπαδήμας. 

Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Θεσπρωτικό, όπου τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Γενεσίου της Θεοτόκου και ακολούθησαν η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Πεσόντων καθώς και η μαθητική παρέλαση στην Κεντρική Πλατεία, υπό τους ήχους του φιλαρμονικού συλλόγου «Απόλλων». Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Γιώργος Φίντζος, ως εκπρόσωπος των Σχολείων και τελετάρχης.

Σε μήνυμά του για την εθνική επέτειο ο Δήμαρχος Ζηρού Ν. Καλαντζής, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «…Η επέτειος του «ΟΧΙ» μας υπενθυμίζει το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής και την ξεκάθαρη πρόταξη των Ελλήνων υπέρ της υπεράσπισης των ιδανικών της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της Αξιοπρέπειας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας, τα οποία καλούμαστε να διαφυλάττουμε διαχρονικά ως κόρη οφθαλμού. Σήμερα η κληρονομιά της ομοψυχίας, της ενότητας και της αποφασιστικότητας των Ελλήνων κατά την Εθνική Αντίσταση είναι ιδιαίτερα πολύτιμη. Μας καλεί, κόντρα στους αναθεωρητές της Ιστορίας, ν’ αγωνιστούμε ενάντια στον ολοκληρωτισμό, τη βία με οποιαδήποτε μορφή κι αν εκφράζεται, και τις διακρίσεις. Κρατώντας το μαχητικό πνεύμα του 1940 και τα διδάγματά του, τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες και ακολουθώντας το παράδειγμά τους αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο».