«Ο κορωνοϊός είναι εδώ και πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί του…»!

on .

MHLIONHS XARALAMPOS 29 9 22

• «Ο κορωνοϊός είναι ακόμα εδώ. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με το πρόβλημα, να προετοιμαζόμαστε, να ενημερώνουμε, να μπαίνουμε στη διαδικασία του εμβολιασμού και της πρόληψης και όλα αυτά να γίνονται με σύνεση και ψυχραιμία», τόνισε χθες ο Καθηγητής Παθολογίας και υπεύθυνος για τη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Χαράλαμπος Μηλιώνης.

Όπως είπε, «εμείς συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε την πανδημία», κάνοντας λόγο για ελεγχόμενη κατάσταση τόσο των κρουσμάτων όσο και των νοσηλειών στη ΜΕΛ του Π.Γ.Ν.Ι.. «Νομίζω έτσι θα πορευτούμε από εδώ και μπρος», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι αυτή την περίοδο κυριαρχεί μία παραλλαγή του ιού με μεγάλη μολυσματικότητα.

Σχολιάζοντας, μάλιστα, επικαιροποιημένη ιατρική μελέτη με βάση την οποία το 97,7% των ασθενών με covid 19 που είχαν διασωληνωθεί εκτός ΜΕΘ αποβίωσε, ο κ. Μηλιώνης περιορίστηκε να τονίσει πως στα Γιάννενα δεν διασωληνώθηκε ούτε ένας ασθενής με κορωνοϊό εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας! 

Πανελλήνιο συνέδριο

Οι δηλώσεις του Καθηγητή έγιναν στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με αφορμή το ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο της Α’ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων το οποίο διεξάγεται από χθες στην πόλη μας. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Ιατρικής Εταιρείας Ιωαννίνων και έχει τίτλο «Διαγνωστικοί Αλγόριθμοι και Σύγχρονες θεραπευτικές Προσεγγίσεις στη Παθολογία». Την επιστημονική ευθύνη του έχει ο Χαράλαμπος Μηλιώνης.

«Είναι ένα συνέδριο με πανελλήνιο χαρακτήρα, το οποίο όμως απευθύνεται κυρίως στη Βορειοδυτική Ελλάδα. Έχει καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα και σκοπό και αφορά όλους τους γιατρούς από τους φοιτητές, τους ειδικευόμενους, τους γιατρούς που ειδικεύονται στην εσωτερική Παθολογία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανοιχτές οι πόρτες…

Όπως τόνισε, το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που ξεκινάει από τις λοιμώξεις και φτάνει ως τις μεταμοσχεύσεις για τις οποίες υπάρχει και ειδική συνεδρία. Έχει δομηθεί με στόχο την ανάδειξη των θεμάτων της καθ’ ημέρα κλινικής πρακτικής που αντιμετωπίζονται από τους γιατρούς της Εσωτερικής Παθολογίας και των Ειδικοτήτων, καθώς και των νεότερων εξελίξεων που αφορούν την πρόληψη και τις στρατηγικές της θεραπευτικής παρέμβασης. Ο Χαρ. Μηλιώνης πρόσθεσε πως «ανοίγουμε τις πόρτες μας ακόμα και στους ανθρώπους από την πόλη των Ιωαννίνων ή τις γύρω πόλεις που θέλουν να παρακολουθήσουν το συνέδριο για να γνωρίσουν επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και άλλους που εργάζονται στην υπόλοιπη Ελλάδα, έτσι ώστε να ρωτήσουν και να μάθουν για θέματα που αφορούν σε νοσήματα τα οποία απασχολούν τους ίδιους, το οικογενειακό και φιλικό τους περιβάλλον».

Δεκάδες ομιλητές

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνονται περισσότεροι από 80 προσκεκλημένοι ομιλητές από διάφορα Πανεπιστημιακά και Νοσοκομειακά ιδρύματα της χώρας, ενώ σημαντική θέση κατέχει η συμμετοχή των νέων ιατρών της Παθολογίας και των ειδικοτήτων με τη διοργάνωση κλινικού φροντιστηρίου και τη συζήτηση περιστατικών γύρω από θέματα που προβληματίζουν τον κλινικό γιατρό, αλλά και τους γιατρούς που εργάζονται στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, καθώς και άλλους επαγγελματίες υγείας.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε χθες ο κ. Μηλιώνης στην ειδικότητα της Παθολογίας, η οποία όπως είπε, αποτελεί μία στέρεη βάση για να αναπτύσσονται οι κορυφές. «Η Παθολογία έδειξε και δείχνει τη θέση της μέσα στο πρόβλημα που προέκυψε με την πανδημία. Μέσα από επιστημονικές συναντήσεις και αλληλεπιδράσεις συμμετείχαμε σε όλες τις δραστηριότητες που ανέδειξαν καινούριες θεραπευτικές στρατηγικές για τον κορωνοϊό. Έτσι, με τη συνολική προσπάθεια που καταβλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, σήμερα έχουμε περισσότερα όπλα και μεγαλύτερη γνώση γι’ αυτόν», σημείωσε με έμφαση. 

***

• Περισσότερες πληροφορίες για το Πανελλήνιο Συνέδριο της Α’ Παθολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν.Ι. υπάρχουν στην ιστοσελίδα: www.med-ioannina.gr.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ