Επανεκκίνηση της εθελοντικής προσφοράς αίματος και αιμοπεταλίων

on .

AIMODOSIA

• Παρά τις κατά διαστήματα πρωτοβουλίες φορέων, υπηρεσιών, ως και του τοπικού Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού το «ισοζύγιο» σε αίμα παραμένει αρνητικό στα Γιάννενα. Αυτό επιβεβαιώθηκε χθες από τους πλέον αρμόδιους, ήτοι τον Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Παναγιώτη Κατσίβελα, τον Διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Νίκο Κατσικιώρη και την προϊσταμένη του Τμήματος Αιμοδοσίας Ελευθερία Ζερβού σε δηλώσεις που έκαναν μετά την επίσκεψη του Προέδρου στο Νοσοκομείο. Είχε προηγηθεί επίσκεψη του κ. Κατσίβελα και στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα».  «Έχουμε αύξηση των αναγκών σε αίμα κατά 13%, είχαμε όμως και αύξηση των εθελοντών» ανέφερε η κ. Ζερβού, η οποία εστίασε και στη ζήτηση που υπάρχει για αιμοπετάλια. «Επιδιώκουμε να αυξήσουμε και τους δότες των αιμοπεταλίων. Τα αιμοπετάλια είναι απαραίτητα για ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες. Δυστυχώς έχουμε πολλούς νέους ασθενείς με λευχαιμία κάτι που δημιουργεί μεγάλες ανάγκες» τόνισε και παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς όλους για να γίνουν δότες. 

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, αναγνώρισε δημόσια τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η κ. Ζερβού για την αύξηση της αιμοδοσίας, υπογραμμίζοντας ότι τα Γιάννενα έχουν δύο υπηρεσίες αιμοδοσίας που λειτουργούν υποδειγματικά. Αναφέρθηκε επίσης και στο γενικότερο σχεδιασμό, λέγοντας ότι επιδιώκεται  επανεκκίνηση της εθελοντικής προσφοράς, μετά την περίοδο της πανδημίας, κατά την οποία σημειώθηκε σημαντική μείωση της αιμοδοσίας. 

Από την πλευρά του ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου κ. Νίκος Κατσικιώρης τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθεί κουλτούρα εθελοντισμού και να καλλιεργηθεί η ιδέα της εθελοντικής αιμοδοσίας από τα σχολεία, ώστε σταδιακά να αυξηθούν οι εθελοντές αιμοδότες.