ΛΕΥΤ. ΓΚΛΙΝΑΒΟΣ: Προέχει η σωτηρία της Παμβώτιδας

on .

GKLINABOS LEYTERHS

• Σημαντική προσωπικότητα της πολιτικής και επιχειρηματικής ζωής του τόπου μας, ο Λεύτερης Γκλίναβος. Άφησε ως βουλευτής και ως Δήμαρχος, διακριτό αποτύπωμα στον δημόσιο βίο των Ιωαννίνων και γενικότερα της Ηπείρου.

Μετριοπαθής, «ήρεμη δύναμη» και έμφυτα ευγενής, ο Λεύτερης Γκλίναβος, είχε μία δημόσια παρουσία, απαλλαγμένη από συμπεριφορές που προκαλούν πολιτικά πάθη αντίθετα. Ο δημόσιος λόγος και η πρακτική του βασίστηκε σε επιχειρήματα και όχι σε ιδεοληψίες. Ανοιχτός στην άλλη άποψη, επιζητούσε συνεργασίες και αποδοχή και πέραν του ιδεολογικού και κομματικού του κύκλου για να επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις και «συνθέσεις» απόψεων και τάσεων. Αλλά αυτό δεν είναι το ζητούμενο στην πολιτική σήμερα;

Στην συνέντευξη που ακολουθεί επιχειρείται μια σύντομη αποτίμηση της όλης του πορείας, ιδιαίτερα στα αυτοδιοικητικά δρώμενα του τόπου μας.

Η συνέντευξη

•Τι σας έκανε να ασχοληθείτε με τα κοινά, την πολιτική και τον Δήμο Ιωαννιτών; 

Εκείνο που με ώθησε κυρίως ήταν τα βιώματα της παιδικής και νεανικής μου ηλικίας και μνήμες από συγγενικά και φιλικά πρόσωπα.

•Πώς αποτιμάτε την τετραετία σας στον Δήμο Ιωαννιτών; 

Θεωρώ πως ήταν μία θετική θητεία. Κάναμε πολλά, θα μπορούσαμε υπό προϋποθέσεις να κάνουμε περισσότερα. 

•Ποια θεωρείτε τα έργα και τις παρεμβάσεις που άφησαν το αποτύπωμα της Δημοτικής Αρχής σας;

Η διαμόρφωση δρόμων, όπως της οδού Αβέρωφ ήταν σημαντική παρέμβαση. Επίσης η ανακατασκευή διαφόρων ιστορικών κτηρίων, τα γλυπτά που τοποθετήσαμε στον Μώλο, αλλά και η έμφαση που δώσαμε στην ανάπτυξη του πρασίνου της πόλης.

•Τι θα θέλατε να γίνει στα Γιάννενα, πώς βλέπετε το μέλλον της πόλης;

Βασικό ζητούμενο είναι να σωθεί η λίμνη, όπως έγινε με αντίστοιχες λίμνες της Ευρώπης και αλλού, ενώ θεωρώ πως είναι αναγκαία η προβολή διεθνώς των φυσικών καλλονών και πολιτιστικών μνημείων της πόλης μας.  

•Τι θα συμβουλεύατε έναν νέο άνθρωπο που θα ήθελε να ασχοληθεί με τα κοινά, τα Γιάννενα και την Ήπειρο;

Να συμμετέχει ενεργά σε φορείς που ασχολούνται με τα προβλήματα της πόλης και της περιοχής, να ασχοληθεί με την επίλυση των προβλημάτων της κυκλοφορίας, να σώσει όλα τα ιστορικά και παλιά κτήρια όπως αρμόζει σε μια ιστορική πόλη όπως τα Γιάννενα και παράλληλα να υποστηρίξει την ανάπτυξη πιο σύγχρονης διαχείρισης των αποβλήτων.