«Χείρα φιλίας» προς ΦΟΔΣΑ τείνει η Περιφέρεια Ηπείρου!

on .

SMA STATHMOS APORRIMMATA

• «Χείρα φιλίας» άπλωσε χθες ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης προς τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου, καλώντας τη Διοίκησή του και τους Δημάρχους σε σύσκεψη, με αφορμή τη δοκιμαστική λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης.

Πρόκειται για ένα πρώτο θετικό βήμα προς την κατεύθυνση… κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στην Περιφέρεια και τον ΦΟΔΣΑ, έπειτα από πολλούς μήνες αντιπαραθέσεων με «μήλο της έριδος» τη διαχείριση των απορριμμάτων της περιοχής μας, η οποία πέρασε πρόσφατα ως ευθύνη στον Φορέα. 

Ζητείται συνεργασία

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, αφορά κατά βάση τους ίδιους τους πολίτες καθώς θα κληθούν να πληρώσουν μέσω των τελών τη διαδικασία της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων και είναι σαφές πως δεν χωρούν πλέον ανούσιες αντιδικίες. Αντίθετα, ζητούμενο είναι η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών για το καλό της Ηπείρου γενικότερα. 

Όπως έκανε γνωστό χθες ο κ. Καχριμάνης, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Η Περιφέρεια απηύθυνε πρόσκληση προς τους Δημάρχους και τον ΦΟΔΣΑ Ηπείρου, προκειμένου να συζητηθεί το ζήτημα της δοκιμαστικής λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, καθώς και για τις άλλες εκκρεμότητες που υπάρχουν.  

Καβάσιλα - Πρέβεζα

Κατά τα άλλα, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ανέδειξε χθες τον οριστικό ανάδοχο του έργου που αφορά στην επέκταση και τον εκσυγχρονισμό των Ιαματικών Λουτρών Καβασίλων Κόνιτσας. Έτσι, οι διαγωνιστικές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν και μετά τον προβλεπόμενο έλεγχο και την υπογραφή της σύμβασης θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Το έργο είναι προϋπολογισμού 1.500.000 ευρώ και θα το υλοποιήσει η ΔΑΙΔΑΛΟΣ ΑΤΕΒΕ. 

Παράλληλα, η Επιτροπή κατακύρωσε το αποτέλεσμα του ηλεκτρονικού διαγωνισμού για το έργο «Παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης του συστήματος και των υποδομών του οδικού και αστικού φωτισμού του Δήμου Πρέβεζας».  Το έργο θα υλοποιήσει η «Ένωση Εταιρειών ΙΝΤΡΑΚΑΤ- ΟΜΕΧΟΜ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.».

Αντιπλημμυρικά κ.α. έργα

Χθες εγκρίθηκε και η δημοπράτηση των έργων διευθέτησης του ρέματος Ξηροποτάμου στην Ηγουμενίτσα. Το έργο έχει προϋπολογισμό  4.180.000 ευρώ. Το ρέμα βρίσκεται εντός εγκεκριμένου σχεδίου της πόλης, ήτοι από το ύψος της περιφερειακής οδού Ηγουμενίτσας και προς τα κατάντη, μέχρι την πρόσφατη διευθετημένη κοίτη που κατασκευάστηκε για το έργο βελτίωσης της κεντρικής οδού 40 Μαρτύρων και των παρόδων αυτής. Το συγκεκριμένο ρέμα έχει περιληφθεί στο Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου. 

Εξάλλου, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ανέδειξε επίσης τους οριστικούς αναδόχους των τεχνικών έργων στραγγιστικού – αρδευτικού δικτύου Π.Ε. Άρτας για το έτος 2022», προϋπολογισμού 128.000 ευρώ, του έργου αποκατάστασης βατότητας και στήριξης των βάθρων γέφυρας του επαρχιακού οδικού δικτύου προς Λάιστα, προϋπολογισμού 64.480 ευρώ και της συντήρησης τοιχογραφιών της Μονής Γενεσίου της Θεοτόκου Σιστρουνίου προϋπολογισμού 150.000 ευρώ.

Με  άλλη απόφασή  της ανέδειξε την «Κωνσταντινίδης Κατασκευαστική Ο.Ε.» προσωρινή ανάδοχο του έργου «Αποκατάσταση βατότητας στην επαρχιακή οδό Μπαλντούμα - Μικρή Γότιστα - Μεγάλη Γότιστα - Κράψη». 

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την προμήθεια εξοπλισμού του Νοσοκομείου Πρέβεζας συνολικού προϋπολογισμού 148.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση, όπως θύμισε ο Περιφερειάρχης, προέρχεται από το πρόγραμμα Interreg N/A Ελλάδα- Ιταλία 2014- 2020 και μετά την τροποποίηση που έγινε από δική του παρέμβαση. 

Τέλος, εγκρίθηκαν οι διαδικασίες για την υλοποίηση μίας σειράς άλλων έργων, όπως η άμεση αποκατάσταση βατότητας στην επ. οδό Καταρράκτης - Βουργαρέλι, προϋπολογισμού 65.720 ευρώ, η διαμόρφωση δρόμου προσπέλασης στην περιοχή Μεσούρα Τ.Κ. Μιχαλιτσίου, προϋπολογισμού 165.000 ευρώ και η προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρονικών καρτών άρδευσης ΤΟΕΒ Μπόιδα - Μαυρής» προϋπολογισμού 490.000 ευρώ.