Εκτίναξη κατά 184% του ιικού φορτίου στα λύματα των Ιωαννίνων!

on .

IATRIKO ERGASTHRIO 6 10 2021

• Μείωση κρουσμάτων (κατά 9,63%), αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα του Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων (κατά 184%), παρατηρήθηκε στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ! 

Και επειδή οι μετρήσεις στα λύματα είναι πιο ασφαλείς, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται πάλι σε ανοδική πορεία, η οποία όμως δεν αποτυπώνεται στα κρούσματα, είτε γιατί υπάρχει μειωμένη προσέλευση σε ελέγχους, είτε γιατί δεν δηλώνονται από όσους διενεργούν αυτοελέγχους. 

Το γεγονός αυτό προκαλεί προβληματισμό, ο οποίος ενισχύεται και από τον εντοπισμό κρουσμάτων και στο μαθητικό πληθυσμό. Σε πανελλαδικό επίπεδο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες ότι στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 7% που εντοπίζονται σε άτομα που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες 6-12 και 13-18 ετών. Η αύξηση είναι αναμενόμενη λόγω της έναρξης της σχολικής χρονιάς, και της αύξησης του αριθμού επαφών μεταξύ των παιδιών και των εφήβων», σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ, o οποίος προσθέτει ότι: «Για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού συστήνεται η τήρηση των προληπτικών μέτρων στα παιδιά, τους εφήβους, και τους ενήλικες όπως, η έγκαιρη απομόνωση, η πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων και η έγκαιρη διάγνωση, η αποφυγή επαφής με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, καθώς και η ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας για όσους παρουσιάζουν συμπτώματα. Γενικά, η χρήση της μάσκας ενθαρρύνεται σε κλειστούς χώρους».

Σε απόλυτο αριθμό, τα καταγεγραμμένα κρούσματα πανελλαδικά ανήλθαν σε 36.146 (έναντι 33.590 την προπερασμένη εβδομάδα). Σε επίπεδο Ηπείρου τα κρούσματα μειώθηκαν σε 1.308 από 1.448, με τη μείωση να αφορά και τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες και συγκεκριμένα:

Στην Άρτα είχαμε 203 κρούσματα (μείωση 10,57%), στη Θεσπρωτία 158 (μείωση 23,67%), στα Γιάννενα 712 (μείωση κατά 9,63%) και στην Πρέβεζα 235 (μείωση 0,86%).

Η γενική εικόνα δείχνει επιβάρυνση ορισμένων  επιδημιολογικών δεικτών, χωρίς προς το παρόν να εμπνέει μεγάλη ανησυχία. 

Συγκεκριμένα το Rt στην Επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0,91% (έναντι 0,88%).

Το σύνολο των εισαγωγών στα νοσοκομεία στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας ανήλθε σε 818 (έναντι 793 την προηγούμενη),  ενώ τα εξιτήρια σε 754 (έναντι 867). 

Οι διασωληνωμένοι μειώθηκαν σε 82 (από 101) και καταγράφηκαν 111 θάνατοι (έναντι 129), ήτοι μειωμένοι κατά 14%. 

Τα λύματα

Όπως προαναφέραμε το ιικό φορτίο στα λύματα των Ιωαννίνων αυξήθηκε κατά 184%, που έρχεται σε συνέχεια της μικρής αύξησης (12%) που είχε καταγραφεί στη διάρκεια της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας. Τα Γιάννενα μάλιστα βρίσκεται στην τέταρτη θέση ως προς το ποσοστό αύξηση του ιικού φορτίου, μετά τον Άγιο Νικόλαο 371%, τα Χανιά 302% και το Ηράκλειο 302% που έχουν ακόμη και μεγάλο τουριστικό ρεύμα. 

Τα επίπεδα του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα, αποτυπώνουν την εμφάνιση του στελέχους Όμικρον και των παραλλαγών του σε όλες τις πόλεις που ελέγχονται από το Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Στην πλειονότητα των πόλεων, είναι διακριτά, από το τέλος του Δεκεμβρίου 2021 έως τις αρχές Σεπτεμβρίου 2022, τα τρία επιδημικά κύματα, τα οποία αντιστοιχούν, με χρονική σειρά, στις παραλλαγές ΒΑ.1, ΒΑ.2 και ΒΑ.4/ΒΑ.5. 

Μετά την σταδιακή ύφεση του τελευταίου κύματος, την τελευταία εβδομάδα παρατηρούνται αυξητικές τάσεις στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην πλειονότητα των πόλεων που παρακολουθούνται από το Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.