«Φέρνει» ευρωπαϊκά κονδύλια η συνεργασία Ψυχιατρικής – ΕΠΡΟΨΥΗ

on .

nosokomeio

• Η Υφυπουργός Υγείας, αρμόδια   για  την ψυχική υγεία και τις εξαρτήσεις Ζωή Ράπτη, απέρριψε χθες στη Βουλή, όπου συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ,  τις αιτιάσεις  ως προς τη συνεργασία της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με την ΕΠΡΟΨΥΗ. Όπως είπε μεταξύ άλλων, με τον τρόπο αυτό μπορούν να αντληθούν κονδύλια από ευρωπαϊκά προγράμματα, να γίνουν νέες προσλήψεις προσωπικού, το οποίο θα παραμείνει στις θέσεις του και μετά τη λήξη του προγράμματος. Αναφέρθηκε με αριθμούς στις υπηρεσίες που παρέχει το τελευταίο διάστημα σε ασθενείς, αλλά και στο επιστημονικό και νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζονται τόσο σε αυτό, όσο και στα δύο νοσοκομεία της πόλης. Ανακοίνωσε επίσης την πρόθεση του Υπουργείου Υγείας για ίδρυση νέων δομών ψυχικής υγείας στα Γιάννενα. 

Τα επιχειρήματα του ΚΚΕ (χθες στη Βουλή μίλησε ο Ν. Παπανάστασης)  και των συνδικαλιστών, τόσο του ΚΚΕ, αλλά  και  όσων τα «υπερασπίστηκαν» όπως το  Ν.Τ. Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕΔΗΝ, «αποδοκίμασε» με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «Αργώ», που έχει έδρα την Αθήνα. Η Ομοσπονδία τονίζει ότι τα περί ΣΔΙΤ δεν ισχύουν καθώς αυτό αφενός προϋποθέτει ύπαρξη κέρδους και αφετέρου η ΕΠΡΟΨΥΗ από το καταστατικό της προβλέπεται ρητά ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας της. Όπως αναφέρει οι Φορείς της, έχουν την ευθύνη λειτουργίας πάνω από 270 κοινοτικές μονάδες ψυχικής υγείας στα πλαίσια του προγράμματος «Ψυχαργώς», ενώ εκφράζει και τη δυσφορία της για τη στάση του ΚΚΕ και της ΠΟΕΔΗΝ. 

Καταλήγοντας η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι «η συμμετοχή των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στη λειτουργία του νέου θεσμού των μονάδων ψύχωσης μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει. {…}. Θα αποτελέσουν καινοτόμες μονάδες με σύγχρονη επιστημονική μεθοδολογία και προσέγγιση και θα παρέχουν υπηρεσίες κινούμενες εντός του ευρύ κοινωνικού ιστού». Τέλος αναφέρει ότι στο σχετικό διαγωνισμό συμμετέχουν και άλλα πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, άλλα μόνα τους  και άλλα με τη συνεργασία πανεπιστημιακών κλινικών, όπως του ΕΚΠΑ, του Αττικού, του Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης κ.α.