Μέτρα για τους αγριόχοιρους ζητά και η βουλευτής Μ. Κεφάλα

on .

AGRIOGOYROYNA DROMOS

• Το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του «Πρωινού Λόγου» στην προχθεσινή έκδοση με τίτλο: «Αγριογούρουνα: Τα ισοπεδώνουν όλα», αναμένεται να απασχολήσει τα συναρμόδια Υπουργεία, καθώς για το ίδιο θέμα κατέθεσε αναφορά στη Βουλή η βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαρία - Αλεξάνδρα Κεφάλα. 

Αποδέκτης της αναφοράς είναι οι Υπουργοί ΑγροτικήςΑνάπτυξης και Τροφίμων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι οποίοι καλούνται να απαντήσουν στα δύο καίρια ερωτήματα που είχε θέσει και το ρεπορτάζ του «Πρωινού Λόγου»: Λήψη μέτρων για την μείωση υπερπληθυσμού τους και επικαιροποίηση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου ώστε οι πληττόμενοι καλλιεργητές να αποζημιώνονται για τις ζημιές στην παραγωγή τους. 

Σύμφωνα με το Δελτίου Τύπου που εξέδωσε η κ. Κεφάλα, στην αναφορά της επισημαίνονται και τα εξής ως προς το μέγεθος του προβλήματος: 

«Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων, κατά κύριο λόγο με καλλιέργειες καλαμποκιού, στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, καθώς επίσης και σε άλλες περιοχές, όπως στο Μέτσοβο και στο Πωγώνι, «παραδίδονται» στις αγέλες των αγριόχοιρων, ο αριθμός των οποίων, σύμφωνα και με τους ανεπίσημους υπολογισμούς της επιστημονικής κοινότητας της χώρας καταγράφει αλματώδη αύξηση, χρόνο με το χρόνο.

Πριν την περίοδο της συγκομιδής, οι ζημιές που προκαλούν οι αγριόχοιροι στην προσπάθειά τους να αναζητήσουν τροφή, είναι ανυπολόγιστες, με τους καλλιεργητές να βρίσκονται αντιμέτωποι με απώλειες για τη σοδειά τους, αλλά και με απώλεια προσδοκώμενων εσόδων. 

Από πέρυσι υλοποιείται η σημαντική πρωτοβουλία μέσω των συναρμόδιων Υπουργείων για τη συγκρότηση και δράση των συνεργείων εκδίωξης αγριόχοιρων από τις καλλιέργειες, με τη συμμετοχή των κυνηγετικών οργανώσεων και την εποπτεία των Δασικών Υπηρεσιών, όμως είναι προφανές, ότι δεν επαρκεί, λόγω των διαστάσεων του προβλήματος.

Η κα Κεφάλα με την Αναφορά της μέσω της διαδικασίας του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, απευθύνεται στους αρμόδιους Υπουργούς Αγρ. Ανάπτυξης κ. Γεώρ. Γεωργαντά και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κων. Σκρέκα αντίστοιχα, ζητώντας την άμεση παρέμβαση για τη λήψη μέτρων που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα και αφετέρου την επικαιροποίηση του θεσμικού πλαισίου των αποζημιώσεων, ώστε οι πληττόμενοι καλλιεργητές, να λαμβάνουν αποζημίωση μέσω του ΕΛΓΑ, περιορίζοντας στο μέτρο του δυνατού τις οικονομικές απώλειες που υφίστανται».