Αντιδράσεις για το καθηκοντολόγιο των βοηθών νοσηλευτών

on .

nosokomeio

• Την ανάκληση της Υπουργικής Απόφασης για το καθηκοντολόγιο των βοηθών νοσηλευτών ζητά ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, με υπόμνημά του προς το Διοικητή του Ιδρύματος (το υπογράφουν ο Πρόεδρος Γ. Φλούδας και ο Γραμματέας Α. Φωτίου). Σύμφωνα με τη νέα διάταξη που έχει τεθεί σε ισχύ από τον προηγούμενο μήνα, για την  εκτέλεση οποιασδήποτε νοσηλευτικής πράξης από βοηθούς νοσηλευτές, την αποκλειστική ευθύνη φέρει ο νοσηλευτής, ο οποίος και κρίνει εάν ο βοηθός Νοσηλευτή δύναται να εκτελέσει. 

«Η εφαρμογή του νέου καθηκοντολογίου, αναφορικά με την πραγματικότητα του ΠΓΝΙ, οδηγεί στον άμεσο παροπλισμό 327 ΔΕ βοηθών Νοσηλευτών, από την αυτόνομη, αυτόβουλη και υπεύθυνη εφαρμογή νοσηλευτικών πράξεων και την ίδια στιγμή την μετάθεση της ευθύνης για τις πράξεις τους στους αναθέτοντες νοσηλευτές, οι οποίοι μετά από υποκειμενική αξιολόγηση της επάρκειας του Βοηθού Νοσηλευτή, μπορούν να εκχωρήσουν από καμία έως κάθε αυτόνομη νοσηλευτική πράξη, αρκεί να αναλάβουν την  αποκλειστική ευθύνη για τις επιπτώσεις των πράξεων τις οποίες αναθέτουν», υπογραμμίζει ο Σύλλογος, ο οποίος αναφέρεται αναλυτικά στις δυσκολίες που προκύπτουν τόσο για την εφαρμογή της διάταξης, όσο και για τη λειτουργία του Νοσοκομείου. 

Με το υπόμνημα ο Σύλλογος ανακοινώνει ότι αρχίζει κινητοποιήσεις με πρώτη τη δίωρη στάση εργασία (από 13.00 έως 15.00) σήμερα ζητώντας ανάκληση αποφάσεων για τα καθηκοντολόγια.