Πού θα πάνε τα οχήματα που «διώχνουν» από το Κέντρο;

on .

PLATEIA PARGHS PEZODROMIA ERGA 14 9 22

• Με γοργό ρυθμό προχωρούν τα έργα στην Πλατεία Πάργης, κύριος άξονας των οποίων είναι και εδώ η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων όπως συνέβη και στην οδό Πυρσινέλλα, η οποία θα συνεχιστεί στις οδούς Σμύρνης, Ακαδημίας, Νεοφ. Δούκα και στο αρχικό τμήμα της Χαρ. Τρικούπη. 

Αυτό συνεπάγεται την απώλεια δεκάδων ακόμη θέσεων στάθμευσης οχημάτων, γεγονός που αυξάνει καθημερινά την ανησυχία των μόνιμων κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι μέχρι πρόσφατα καθημερινά πάρκαραν πάνω στην Πλατεία και στις γύρω οδούς.  

Οξύνεται το πρόβλημα

Το πρόβλημα του παρκαρίσματος στο κέντρο είναι ήδη πολύ μεγάλο, ειδικά για όσους διαμένουν μόνιμα σ’ αυτό, αλλά και για εκείνους που εργάζονται στην περιοχή. Συχνά υποχρεώνονται οι οδηγοί να ψάχνουν επί πολλή ώρα για να εντοπίσουν άδεια θέση στάθμευσης, ενώ πολλοί καθημερινά παρκάρουν πολύ μακριά από τα σπίτια και τις δουλειές τους καθώς αδυνατούν να βρουν ελεύθερο χώρο. 

Η συρρίκνωση λοιπόν των θέσεων στάθμευσης στον άξονα Πυρσινέλλα, Πλατεία Πάργης – Σμύρνης – Ακαδημίας θα κάνει ακόμα πιο έντονο το πρόβλημα από τη στιγμή που στην περιοχή δεν υπάρχει και κάποιο δημοτικό πάρκινγκ για την εξυπηρέτηση των περιοίκων.  

Τα ερωτήματα

Πού θα διοχετευθούν επομένως όλα αυτά τα οχήματα με τη μείωση των θέσεων στάθμευσης στο κέντρο; Ποιο είναι το σχέδιο του Δήμου και γιατί δεν εξασφαλίστηκαν πρώτα χώροι στάθμευσης στην περιοχή και μετά να ξεκινήσει η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων; Αυτά τα ερωτήματα θέτουν μόνιμοι κάτοικοι της Πλατείας Πάργης και των γύρω δρόμων ζητώντας να υπάρξει άμεση ενημέρωση από τους αρμοδίους του Δήμου για τους σχεδιασμούς τους. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα θα κάνουν συγκέντρωση προκειμένου να δουν πώς θα αντιδράσουν στην όλη κατάσταση την οποία χαρακτηρίζουν ως «προβληματική».

Λείπει η ενημέρωση

Έλλειμμα ενημέρωσης των πολιτών για τις προθέσεις του Δήμου όσον αφορά στις παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία των Ιωαννίνων υπάρχει κι αυτό είναι σαφές. Το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι θα επανέλθει με πιο οργανωμένο τρόπο το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, με την πόλη να χωρίζεται σε ζώνες. Όμως, ακόμη και αν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό η είσοδος οχημάτων στο κέντρο και η στάθμευσή τους εντός του, το πρόβλημα εύρεσης χώρου για παρκάρισμα θα παραμείνει για τους μόνιμους κατοίκους σε Πυρσινέλλα, Πλατεία Πάργης, Σμύρνης, Χαρ. Τρικούπη κλπ. έπειτα από το «σβήσιμο» μεγάλου αριθμού θέσεων στην περιοχή. 

«Χρειάζονται ειδικοί…»

Η δημιουργία δημοτικών χώρων στάθμευσης στο κέντρο ή η αύξηση των χώρων στο υπάρχον πάρκινγκ στο Ρολόι, θα μπορούσαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα, όμως προ το παρόν δεν υπάρχει ενημέρωση από πλευράς του Δήμου για κάτι τέτοιο. «Όλα θέλουν πρόβλεψη, ακόμα και το παραμικρό έργο», ανέφερε χαρακτηριστικά κάτοικος του κέντρου στον «Π.Λ.» και συμπλήρωσε με νόημα: «Όταν παρεμβαίνεις σε δρόμους μίας πόλης όπως τα Γιάννενα θα πρέπει να έχεις ανθρώπους με γνώση, πολεοδόμους, για να κάνουν τον αναγκαίο σχεδιασμό, διαφορετικά προκύπτουν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνονται».