Υποδομές στα Γιάννενα και για τα άτομα με αναπηρίες!

on .

AMEA ANAPHROS KAROTSI

Ποτέ δεν υπήρξαν τα Γιάννενα ιδιαίτερα… φιλικά ως πόλη για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς διαχρονικά απουσιάζουν ακόμη και τα βασικά, με κυριότερο τις υποδομές προσβασιμότητας σε αξιοθέατα, κοινόχρηστους χώρους και δημοτικά κτίρια, με ελάχιστες εξαιρέσεις.

Προς την κατεύθυνση βελτίωσης αυτής της κατάστασης αυτής κινείται ο Δήμος, με δράσεις και μέτρα που έχουν ληφθεί ή δρομολογούνται, τα οποία παρουσίασε ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Δημήτρης Πάνου στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργάνωσε το σωματείο ΑμΕΑ Ιωαννίνων. 

Δωρεάν πάρκινγκ

Πρώτο σημαντικό μέτρο στήριξης για άτομα με ειδικές ανάγκες είναι η δωρεάν είσοδος στο δημοτικό πάρκινγκ με την επίδειξη της μπλε κάρτας που διαθέτουν. Το μέτρο τίθεται σε ισχύ από σήμερα, Δευτέρα.

Παράλληλα, ο Δημ. Πάνου έκανε γνωστό ότι σήμερα, Τρίτη η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου πρόκειται να εγκρίνει τις τεχνικές προδιαγραφές και τους όρους δημοπράτησης για την εκπόνηση σχεδίων προσβασιμότητας για ΑμεΑ σε όλα τα δημοτικά κτίρια. «Ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας, Αλληλεγγύης και Προσχολικής Αγωγής του Δήμου Ιωαννιτών στον νέο του Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας, που ελπίζουμε να έχει ολοκληρωθεί η έγκρισή του μέχρι το τέλος  Σεπτεμβρίου, έχει  δημιουργήσει Τμήμα υποστήριξης ατόμων με αναπηρία» τόνισε ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ και παρουσίασε δράσεις που ήδη έχουν υλοποιηθεί.

 Τι έχει γίνει

Όπως είπε, από το 2019 είναι  ήδη σε λειτουργία το 1ο ΚΔΑΠ μεΑ  για παιδιά με αναπηρία, το οποίο στεγάζεται  στα Καρδαμίτσια, είναι στελεχωμένο με τις ανάλογες ειδικότητες και πλήρως εξοπλισμένο. Εξάλλου, σε όλες τις δομές του ΟΚΠΑΠΑ υπάρχει προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία, ενώ στον σχεδιασμό για το νέο ΕΣΠΑ περιλαμβάνεται η ένταξη δύο νέων δομών. Ενός Κέντρου Δημιουργικής φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ΚΔΗΦ) και συγκεκριμένα για παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, που υπάρχει έλλειψη στην περιοχή μας και ενός κέντρου ημέρας για παιδιά με αυτισμό.

Ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ τόνισε ακόμα πως βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο για την προσβασιμότητα στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, ενώ είπε ότι στο Κοινωνικό Παντοπωλείο παρέχονται περισσότερα κίνητρα για ωφελουμένους ΑμεΑ σε σχέση με τους υπόλοιπους. Ο κ. Πάνου έκανε ειδική μνεία στο πολύ σημαντικό έργο «Κέντρο για το Παιδί» το οποίο είναι υπό κατασκευή στις εγκαταστάσεις του παλιού Ασύλου Ανιάτων. Στους χώρους του θα λειτουργήσουν δύο ΚΔΑΠ μεΑ και ένα ΚΔΑΠ μαζί με χώρο αναψυχής για τα παιδιά αλλά και τους κατοίκους της περιοχής. «Γνωρίζω τα προβλήματα των ατόμων με αναπηρία βιωματικά και όχι θεωρητικά, γιατί και στη δική μου οικογένεια υπάρχει άτομο με βαριά αναπηρία. Ξέρω ότι τα προβλήματα είναι πολλά, ότι το κράτος και η τοπική αυτοδιοίκηση έχουν κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια, όμως χρειάζεται να γίνουν ακόμη περισσότερα», κατέληξε.

Αργοί οι ρυθμοί…

Χαιρετίζοντας την ημερίδα, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Παπαγεωργίου συνεχάρη το Σωματείο για την διοργάνωσή της, καθώς, όπως είπε, ανέδειξε προβλήματα, πρότεινε όμως και λύσεις. «Οφείλω να ομολογήσω ότι, παρόλο που έχουν γίνει κάποια βήματα ως προς την ισότιμη κοινωνική συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία, οι ρυθμοί είναι αργοί και σίγουρα θα πρέπει να γίνουν συντονισμένες πολυεπίπεδες ενέργειες τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαγεωργίου τονίζοντας ότι η Δημοτική Αρχή  έχει και την υποχρέωση και τη βούληση  να βρίσκεται δίπλα στα άτομα που υφίστανται κοινωνικούς περιορισμούς και να προασπίζεται τα κοινωνικά και ατομικά τους δικαιώματα.